FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 12. travnja

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 12. travnja.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 12. travnja.

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i ministar prometa i telekomunikacija Albanije Spartak Pocij razgovarat će o mogućnostima uspostave zračne veze Tirana - Zagreb, ugovorima o cestovnom i pomorskom prometu između dvije zemlje, projektu Jadransko - jonske autoceste te mogućnosti uspostave pomorske veze između luke Drač i jedne od hrvatskih luka. Nakon sastanka predviđene su izjave za novinare (Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Nazorova 61 u 11.15 sati).

ZAGREB - Carinski sustav u Sloveniji nakon ulaska u Europsku uniju, aktualna problematika u vezi ugovora o slobodnoj trgovini Slovenije s drugim državama te aktualnosti u carinskom vanjskotrgovinskom i deviznom sustavu Republike Hrvatske, teme su jednodnevnog seminara koji organizira zagrebačka tvrtka ISI. Predavači su voditelj sektora za carinske i porezne postupke slovenske Carinske uprave Alojz Zupančić te pomoćnice ravnatelja hrvatske Carinske uprave Tonka Jokić i Zorica Kučić Vitaljić (9,30 sati, kino dvorana, Ministarstvo gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske obrtničke komore (HOK) na konferenciji za novinare predstavit će glavne značajke ovogodišnjeg 47. Međunarodnog obrtničkog sajma (MOS), koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 23. travnja u sklopu međunarodnih sajmova Građenje i opremanje. U sklopu MOS-a bit će održan obrtnički forum, a promovirat će se i obrtnička zanimanja putem akcije "Želim biti majstor" (HOK, Ilica 49 u 11 sati).

ZAGREB - Godišnja stopa rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u 2004. bila je 3,8 posto, a vrijednost BDP-a, u tekućim cijenama, iznosila je u prošloj godini 207,1 milijardu kuna, odnosno 34,3 milijarde američkih dolara. Pri tome je međugodišnji rast BDP-a u dolarima, dijelom zbog pada vrijednosti dolara prema kuni od 9,9 posto, iznosio visokih 19,1 posto. To je pak utjecalo i na povećanje BDP-a po stanovniku sa 6.493 američkih dolara u 2003. na 7.732 dolara u prošloj godini, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima. Promatrano po potrošnoj metodi obračuna BDP-a, po podacima Državnog zavoda za statistiku, kod svih je kategorija potrošnje zabilježeno usporavanje rasta u odnosu na prethodnu godinu pri čemu je ono bilo najmanje izraženo kod osobne i države potrošnje, a najviše kod investicija.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji i u veljači je nastavio rasti, nakon što je u siječnju, nakon dužeg vremena, zabilježio porast na godišnjoj razini. Tako je ukupan broj zaposlenika u industriji u u Hrvatskoj veljači 2005. godine u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio veći za 1,4 posto posto, a u usporedbi s prethodnim mjesecom također je ostvaren porast od 1,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U usporedbi pak s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenika u 2004. broj zaposlenika u hrvatskoj industriji u veljači ove godine veći je za 1,1 posto. Istodobno je proizvodnost rada u industriji zabilježila porast za 0,7 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙