FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk liječnika u hrvatskim bolnicama

SPLIT/RIJEKA/PULA/ZADAR/OSIJEK/VINKOVCI/VUKOVAR,11. travnja(Hina) - Potvrdnjama predstavnika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), štrajk uhrvatskim bolnicama protječe uz veliki odaziv liječnika, dokravnatelji govore o manjem sudjelovanju liječnika i urednomfunkcioniranju bolničkog sustava.
SPLIT/RIJEKA/PULA/ZADAR/OSIJEK/VINKOVCI/VUKOVAR,11. travnja(Hina) - Po tvrdnjama predstavnika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), štrajk u hrvatskim bolnicama protječe uz veliki odaziv liječnika, dok ravnatelji govore o manjem sudjelovanju liječnika i urednom funkcioniranju bolničkog sustava.

Liječničkom štrajku u splitskom Kliničkoj bolnici (KB) odazvalo se oko 70 posto bolničkih liječnika i specijalista, izjavio je Hini povjerenik HLS-a Bože Bote. Ne rade se hladne operacije, već samo hitni zahvati, a liječnici u ambulantama također primaju samo hitne slučajeve.

"Većih poteškoća u odvijanju štrajka nema, premda ravnatelji pokušavaju učiniti sve da štrajka ne bude", ustvrdio je Bota.

Ravnatelj splitskog KB-a Dujomir Marasović izjavio je da su svi liječnici na svojim radnim mjestima, sukladno odluci Ministarstva zdravstva, izvršitelji minimuma zdravstvene zaštite.

"Svaki od liječnika na svojem radnom mjestu odlučuje hoće li primiti pacijenta i odgovara za ono što se iza te odluke dogodi. Odgovornost je prenesena na liječnike izvršitelje i njihove šefove", poručio je Marasović.

U splitskoj bolnici danas nema veće gužve, a ravnatelj ocjenjuje kako je broj pacijenata nešto manji od uobičajenog, ali vrlo malo ispod dnevnog prosjeka.

Po tvrdnjama regionalnog povjerenika HLS-a Ivice Zebe, na riječkom području od jutros je u štrajku oko 80 posto liječnika u državnim i županijskim zdravstvenim ustanovama. Ostalih 20 posto liječnika odsutni su s posla radi godišnjih odmora, bolovanja i drugih razloga, ustvrdio je Zeba.

Dežurni su samo liječnički timovi koji zaprimaju hitne slučajeve, a skrb o bolesnicima koji se nalaze na liječenju u riječkom KBC-u je uredna i redovna. Veći broj građana jutros je došao na zakazane liječničke pretrage, ali oni osim hitnih slučajeva danas neće biti obavljeni, rekao je Zeba.

Ravnatelj riječkog KBC-a Herman Haller ustvrdio je da se sve aktivnosti u KBC-u obavljaju prema napucima Ministarstva zdravstva. Liječnici utvrđuju hitnost pregleda i obrade svakoga bolesnika, pa se na poliklinici i odjelima obrađuju samo hitni slučajevi.

Dio riječkoga KBC-a, Dječja bolnica na Kantridi, prema prijašnjem dogovoru radi u cijelosti. Iako je štrajk bio planiran i u Rodilištu riječke bolnice, zbog izvanrednih okolnosti, odnosno oštećenja prostorija uslijed jake bure, Rodilište također u cijelosti radi. Haller ističe da za sada nema većih pritužbi na rad KBC-a, a još nije poznato koliko je liječnika u štrajku.

Unatoč štrajku liječnika u pulskoj Općoj bolnici obavljaju se pregledi, dijagnostički postupci i sve zakazane operacije, potvrdio je novinarima ravnatelj pulske bolnice Lems Jerin. Po njegovim riječima, liječnici su obvezni primiti i pregledati sve pacijente kako bi se utvrdila odnosno isključila hitnost te kako ničim ne bi bilo ugroženo njihovo zdravlje.

Liječnik koji odbije pregledati bolesnika takvu odluku mora i potpisati, a odbije li to učiniti bolesnik se treba javiti posebnom timu u kojem je predstavnik bolnice i županijskog povjerenstva za zaštitu prava pacijenata.

"Niti jedan takav slučaj tijekom dana nije zabilježen i vjerujem da će se svi liječnici pridržavati uputa", kazao je Jerin dodavši kako je prijem pacijenata u pulskoj Općoj bolnici danas znatno smanjen.

Liječnici zadarske Opće bolnice u cijelosti podržavaju štrajk, ali su odlučili do daljnjega pružati sve zdravstvene usluge bolesnicima, izvijestili su jutros novinare ravnatelj Opće bolnice Zvonimir Vrančić, šefovi pojedinih odjela u bolnici i predsjednica sindikalne podružnice Ivanka Stipanov.

Naši liječnici odgovorni su prema bolesnicima i zato su odlučili do daljnjega pružati sve usluge, rekao je ravnatelj Vrančić. Po riječima sindikalne povjerenice Ivanke Stipanov, u znak potpore štrajku i sindikalnim zahtjevima liječnici nose prigodne bedževe.

U Kliničkoj bolnici u Osijeku štrajka svih 400 liječnika, izjavila je Leticija Drndić, članica Glavnog štrajkačkog odbora, dodavši kako su pacijenti poslušali savjete liječnika te je pomoć zatražio tek manji broj pacijenata, no svi kojima je nužna hitna liječnika intervencija bit će primljeni i obrađeni.

"Sudsko rješenje o zabrani štrajka nismo dobili, a kada ga dobijemo bit ćemo legalisti, ali u isto vrijeme kao moguću liniju obrane najavljujemo otkaze liječnika i već ih imamo kuvertirano 70 posto", rekla je Drndić. Liječnici su za radikalna rješenja, "osobito nakon sramotnih izjava ministra Nevena Ljubičića kojima je podcijenio i osramotio struku kojoj pripada", rekla je.

Općem štrajku liječnika pridružilo se jutros oko 95 posto liječnika u vinkovačkoj Općoj bolnici, potvrdio je Hini povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata u Općoj bolnici Vinkovci Ivan Pripužić.

Po njegovim riječima, u štrajku je više od 70 liječnika specijalista u toj zdravstvenoj ustanovi koji će tijekom štrajka obavljati samo nužne preglede, dok će pacijenti koji dođu na kontrolne preglede koji nisu hitni i ne ugrožavaju zdravlje biti vraćeni kućama.

U Općoj bolnici Vukovar nema štrajka liječnika, rekla je ravnateljica bolnice Vesna Bosanac. "Plaće liječnika jesu premale ali metoda kojim se žele povećati nije dobra", ocijenila je Bosanac.

U vukovarskoj bolnici, u kojoj radi 44 liječnika specijalista i 25 specijalizanata, ne postoji podružnica HLS-a.

(Hina) xdstr/xhsup/xdspo/xima/xvsik/xzdraz ymd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙