FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonija: Treći krug lokalnih izbora fer i demokratski

SKOPJE, 11. travnja 2005. (Hina) - Treći krug lokalnih izbora uMakedoniji u nedjelju, na kojima je trebalo izabrati gradonačelnike 20općina i grada Skoplja, protekao je fer i demokratski, ocijenili suza makedonske medije u ponedjeljak domaći promatrači, dok se ocjenanjihovih stranih kolega tek očekuje.
SKOPJE, 11. travnja 2005. (Hina) - Treći krug lokalnih izbora u Makedoniji u nedjelju, na kojima je trebalo izabrati gradonačelnike 20 općina i grada Skoplja, protekao je fer i demokratski, ocijenili su za makedonske medije u ponedjeljak domaći promatrači, dok se ocjena njihovih stranih kolega tek očekuje.

U trećem pokušaju izabran je gradonačelnik Skopja, a prema neslužbenim rezultatima koje su objavile sve političke stranke novi gradonačelnik makedonskog glavnog grada je neovisni kandidat, gospodarstvenik Trifun Kostovski, kojega je podržala oporbena koalicija koju je predvodila VMRO-Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo. Kako je izvijestila glasnogovornica njegova izbornog stožera Vesna Muhić, Kostovski je dobio četiri puta više glasova od protukandidata, dosadašnjeg gradonačelnika Riste Penova.

Očekuje se da pobjedu Kostova službeno potvrdi i Državna izborna komisija, kao i da objavi rezultate u dvije skopske općine, na najavljenoj konferenciji za novinare u ponedjeljak poslijepodne.

DIK je u nedjelju navečer objavila prve rezultate za 18 općina u kojima se u nedjelju dijelom održavao drugi krug, a dijelom preglašavanje na biračkim mjestima gdje su u proteklom krugu konstatirane neregularnosti.

Prema ocjeni DIK-a, treći krug lokalnih izbora protekao je mirno, fer i demokratski, s čime se uglavnom slažu i političke stranke, dok je građanska asocijacija Most izvijestila da su neke neregularnosti bile ponovljene u zapadnom dijelu zemlje. Ostaje još i ocjena promatrača OESS-a koja će, kako je najavljeno, biti priopćena u ponedjeljak poslijepodne.

I ovaj krug izbora, na kojemu je glasovalo samo 25 posto upisanih birača, bojkotirala je oporbena koalicija albanskih stranaka (Demokratska partija Albanaca i Partija za demokratski prosperitet).

Karakteristika nedjeljnog izbornog dana, kako javljaju svi mediji, bila je pojačano policijsko osiguranje na glasačkim mjestima u čemu su sudjelovali i predstavnici međunarodne policijske misije "Proksima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙