FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Makedoniji ponovljeni izbori za gradonačelnike 20 općina i Skoplja

SKOPJE, , 10. travnja 2005. (Hina) - Na ponovljenim lokalnim izborimau Makedoniji u nedjelju bi trebali biti izabrani gradonačelnici 20općina i grada Skopja.
SKOPJE, , 10. travnja 2005. (Hina) - Na ponovljenim lokalnim izborima u Makedoniji u nedjelju bi trebali biti izabrani gradonačelnici 20 općina i grada Skopja.

Uoči izbora nisu izostala upozorenja međunarodne zajednice da su pošteni i demokratski izbori uvjet za euroatlantsko integritranje Makedonije.

Zbog mnogih neregularanosti u prva dva kruga, gotovo 50 posto glasačkoga tijela u Makedoniji danas glasuje za buduće predstavnike lokalne samouprave.

U dvanaest općina odvija se preglašavanje na pojedinim biračkim mjestima, a u osam općina i u Skopju održava se drugi krug izbora.

Premda se sadašnji gradonačelnik Skopja Risto Penov povukao iz izborne trke tri tjedna nakon prvoga kruga u kojemu je dobio gotovo 50 posto glasova manje od protukandidata, prema zakonu se izborni proces mora završiti do kraja sa svim kandidatima, kategorična je Državna izborna komisija.

Neovisni kandidat Trifun Kostovski u petak je ocijenio kako je povlačenje Penova taktika vlasti kako bi smanjila zanimanje građana za izbore, a raznim nepravilnostima osigurala pobjedu sadašnjem gradonačelniku.

I ovaj, kao i drugi krug izbora, bojkotira albanski oporbeni blok (Demokratska partija Albanaca i Partija za demokratski prosperitet) jer nije prihvaćen zahtjev da se izbori ponište u svih 16 općina gdje su njihovi sunarodnjaci većina, iako su nadležnim tijelima i javnosti dane na uvid slike i videozapisi s mobitela na kojima se vidi kako pojedinci trpaju u kutije gomilu glasačkih listića.

Nekoliko predstavnika međunarodne zajednice i ovaj put je upozorilo da izbori moraju biti regularni. Zadnju je u petak uputio Oli Rhen, povjerenik za proširenje EU, koji je za privatnu televiziju Sitel, istaknuo, kako se moraju poštivati načela poštenih i demokratskih izbora jer će iskustvo s tih izbora biti važno za ocjenu koju će Makedonija dobiti iz Bruxellesa.

Kako javlja Makedonski radio, današnji izbori protječu regularno i prema zakonskim propisima, a do podne je glasovalo šest posto građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙