FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonija: Oporba i vladajući različito o provedbi izbora

SKOPLJE, 28. ožujka 2005. (Hina) - Drug krug lokalnih izbora, održanihu nedjelju u Makedoniji, protekao je po ocjenama vladajuće koalicijedemokratski i korektno, dok oporba smatra da je tijekom glasovanjazabilježeno više incidenata nego li u prvom krugu.
SKOPLJE, 28. ožujka 2005. (Hina) - Drug krug lokalnih izbora, održanih u nedjelju u Makedoniji, protekao je po ocjenama vladajuće koalicije demokratski i korektno, dok oporba smatra da je tijekom glasovanja zabilježeno više incidenata nego li u prvom krugu.

Čelnik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Vlado Bučkovski rekao je da je drugi krug protekao demokratski i korektno s malim incidentima, dok u VMRO-DPMNE-u (Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo) tvrde da je neregalarnosti bilo više nego u prvom krugu.

Oporba navodi da je osim nezakonitog ubacivanja glasačkih listića u kutije, krađe listića i pritisaka na građane, bilo i upada naoružanih pojedinaca na glasačka mjesta.

Najavljeno je da će konačnu riječ o regularnosti izbora u ponedjeljak dati promatrači OESS-a.

Zapadni diplomati ranije su upozorili Makedoniju da će općinski izbori biti ključan test njezine sposobnosti za primjenu zapadnih standarda.

Po podatcima izbornih stožera, oporbena koalicija VMRO-DPMNE je uz potporu koalicije još četiriju stranaka pobjedila u šest općina u Skoplju, te u Bitolju, Prilepu i u još 20-ak općina u unutrašnjosti zemlje.

Vladajuća koalicija - Socijaldemokratski savez i Demokratsko liberalna stranka dobila je gradonačelnička mjesta u više od 30 manjih općina i jednoj u Skoplju.

Građani Skoplja glasovat će i u trećem krugu za dva tjedna jer neovisni kandidat Trifun Kostovski nije dobio dovoljno glasova kako bi potvrdio pobjedu iz prvog kruga.

U albanskom političkom bloku je po podatcima Vladajuće Demokratske unije za integraciju ta stranka pobjedila u drugom krugu u osam općina.

No, izbore je bojkotirala oporbena koalicija koja je zbog, kako tvrdi "očitih nepravilnosti" u prvom krugu, povukla svoje predstavnike iz biračkih odbora.

Glasovanje u drugome krugu održano je u 57 od 84 makedonske općine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙