FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: Makedonija nije reagirala na izborne probleme

SKOPLJE, 28. ožujka 2005. (Hina) - Drugi krug makedonskih općinskihizbora održan u nedjelju općenito je dobro proveden, ali u nekimpodručjima ponovno nije zadovoljio standarde i kriterije međunarodnihorganizacija kojima se jamči univerzalno i jednako pravo glasa tetajnost glasovanja, objavila je u ponedjeljak međunarodna promatračkamisija.
SKOPLJE, 28. ožujka 2005. (Hina) - Drugi krug makedonskih općinskih izbora održan u nedjelju općenito je dobro proveden, ali u nekim područjima ponovno nije zadovoljio standarde i kriterije međunarodnih organizacija kojima se jamči univerzalno i jednako pravo glasa te tajnost glasovanja, objavila je u ponedjeljak međunarodna promatračka misija.

Iako je bilo pokušaja da se stvari poprave u razdoblju između dvaju izbornih krugova te na dan izbora, vlasti se nisu adekvatno nosile s nedostacima uočenim u prvome krugu, kaže se u priopćenju što su ga objavili predstavnici Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/ODIHR) čijih je 260 predstavnika promatralo makedonske izbore, zajedno s predstavnicima Vijeća Europe.

"Drugi je krug izbora općenito dobro proveden u najvećem dijelu zemlje, ali uočene i raširene nepravilnosti u drugim dijelovima izazivaju ozbiljnu zabrinutost i prijete integritetu cijeloga procesa i zato se njima treba hitno pozabaviti", rekao je Julian Peel Yates, vođa misije OESS/ODIHR.

Keith Whitemore iz izaslanstva Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe kaže da u mnogim područjima žena zapravo i nije bilo: bile su "odsutne iz mnogih izbornih odbora i glasačkih mjesta, gdje nije bilo nijedne žene. Važno je da svi građani jedne zemlje budu zastupljeni u službenim i izbornim institucijama i da se poštuje pravo glasa svakoga državljana".

Drugi krug općinskih izbora održan je u 57 općina. Međunarodni promatrači uočili su da je u nekim izbornim jedinicama bilo kašnjenja u objavljivanju preliminarnih rezultata što izaziva sumnju građana, a "negativnoj atmosferi" pridonijele su, kaže se u priopćenju, "i vijesti o vrijeđanju (osoba u izbornim povjerenstvima) te sporadični nasilni napadi na stranačke aktiviste".

Prema priopćenju, uporni izostanak odlučne intervencije vlasti protiv vrijeđanja glasača i članova izbornih povjerenstava doveo je u nekim općinama do osjećaja nekažnjivosti koji potkopava povjerenje u vladavinu zakona i sposobnost izbornih tijela da zaštite legalnost izbornoga procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙