FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski premijer u Indiji

BANGALORE, 9. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineski premijer WenJiabao stigao je u subotu u indijsko tehnološko središte Bangaloregdje započinje četverodnevni posjet Indiji kojemu je cilj jačanjeodnosa s azijskim gigantom kako bi se riješio dugogodišnji pograničnispor i potaknula trgovina.
BANGALORE, 9. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineski premijer Wen Jiabao stigao je u subotu u indijsko tehnološko središte Bangalore gdje započinje četverodnevni posjet Indiji kojemu je cilj jačanje odnosa s azijskim gigantom kako bi se riješio dugogodišnji pogranični spor i potaknula trgovina.

Wen Jiabao, koji je doputovao iz Colomba nakon što je prethodno posjetio Pakistan i Bangladeš, trebao bi u nedjelju posjetiti vodećeg proizvođača softwarea i znanstvene institucije u Bangaloreu nakon čega putuje u Delhi.

U ponedjeljak bi se trebao sastati s indijskim premijerom Manmohanom Singhom.

S kineskim dužnosnicima razgovarat će o jačanju trgovine, a na dnevnom redu je i mogućnost osnivanja zone slobodne trgovine.

Trgovina između Indije i Kine raste 30 posto godišnje posljednjih osam godina i do 2010. mogla bi iznositi više od 30 milijardi američkih dolara prema sadašnjih 13 milijardi. Kina bi time pretekla Sjedinjene Države i postala najveći indijski trgovinski partner.

Očekuje se i dogovor o "smjernicama" za rješavanje četiri desetljeća starog spora oko himalajske granice duge 3.500 kilometara oko koje su dvije zemlje 1962. vodile i kraći rat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙