FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Condoleezza Rice zabrinuta zbog jačanja kineske vojne moći

NEW DELHI, 15. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice koja boravi u posjetu Aziji izrazila je u utorakzabrinutost zbog jačanja kineske vojne moći u času kada raste napetostizmeđu Pekinga i Tajvana.
NEW DELHI, 15. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice koja boravi u posjetu Aziji izrazila je u utorak zabrinutost zbog jačanja kineske vojne moći u času kada raste napetost između Pekinga i Tajvana.

"Kineski vojni troškovi svakako su razlog za brigu, u času kada napetosti u tajvanskom tjesnacu još nisu riješene", rekla je šefica američke diplomacije nešto prije dolaska u New Delhi, prvu postaju u obilasku šest azijskih zemalja, među kojima je i Kina.

Kineski je parlament u ponedjeljak prihvatio proračun koji predviđa povećanje vojnih troškova za 12,6 posto, kada je donesen i antisecesionistički zakon koji omogućuje primjenu sile ako Tajvan, koji Kina drži neotuđivim dijelom svog područja, proglasi neovisnost.

Condoleezza Rice ocijenila je da je taj zakon dodatni razlog da Europska unija odustane od ukidanja embarga na prodaju oružja Kini.

Iz New Delhija, Condoleezza Rice treba u srijedu doputovati u Pakistan, a zatim u Afganistan, Japan, Južnu Koreju i napokon u Kinu, odakle će u ponedjeljak otputovati za Washington.

Ovo je njezino prvi putovanje po azijskim zemaljama otkako je koncem siječnja stupila na dužnost državne tajnice, tijekom kojega treba naznačiti okvire u kojima će se kretati odnosi između nove uprave predsjednika Georgea W. Busha i tog dijela svijeta.

U Islamabadu će američka državna tajnica pozvati pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, odlučnog saveznika SAD-a, da krene "putem demokracije".

"Od predsjednika Musharrafa očekujemo da se u potpunosti zauzme i povede Pakistan putem demokracije", izjavila je Riceova za novinare u zrakoplovu za New Delhi.

Ujedno je izrazila zadovoljstvo što su se veze SAD-a i Indije zadnjih godina "proširile i produbile". "Indija je danas regionalna, ali i svjetska sila", ocijenila je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙