FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Condoleezza Rice u Aziji će razgovarati o Sjevernoj Koreji i Kini

WASHINGTON, 14. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice kreće ovoga tjedna na maratonsku turneju po šestazijskih zemalja kojom će dominirati sjevernokorejski nuklearniprogram i napetosti u odnosima s Kinom, ponajprije zbog Tajvana.
WASHINGTON, 14. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice kreće ovoga tjedna na maratonsku turneju po šest azijskih zemalja kojom će dominirati sjevernokorejski nuklearni program i napetosti u odnosima s Kinom, ponajprije zbog Tajvana.

Azijska turneja američke države tajnice, prva nakon njezina stupanja na dužnost, bit će također posvećena približavanju Indije i Pakistana, obnovi Afganistana i borbi protiv terorizma.

Rice se u New Delhiju, prvoj etapi turneje, očekuje u utorak navečer. Potom će posjetiti Pakistan, Afganistan, Japan, Južnu Koreju te Kinu. U Washington se vraća 21. ožujka.

Pitanje Sjeverne Koreje bit će glavna tema razgovora u Japanu, Južnoj Koreji i Kini, tri države koje, uz Rusiju, sudjeluju u američkim nastojanjima prisiljavanja Sjeverne Koreje da odustane od nuklearnog oružja.

Washington se u Aziji suočava i sa sve većim ambicijama kineske moći koja je, kako je rekla Condoleezza Rice, "s jedne strane pozitivna, ali s druge uznemirujuća".

"Svojim djelovanjem moramo povećati izglede da se Kina pretvori u konstruktivnu, a ne destruktivnu silu", rekla je u nedjelju državna tajnica.

Condoleezza Rice ponovila je i američke kritike kineskoga "antisecesijskog" zakona koji omogućuje primjenu sile u slučaju službenog odvajanja Tajvana i naglasila da takva jednostrana mjera "povećava napetost".

Razgovori u New Delhiju i Islamabadu trebali bi se odnositi na težak proces približavanja Indije i Pakistana, posebno u spornom kašmirskom pitanju. Washington podupire proces "globalnoga dijaloga" koji je počeo prošle godine u dvjema suparničkim državama i nuklearnim silama od 1998.

Odnosi između Indije i Sjedinjenih Država znatno su napredovali posljednjih godina. S druge strane, pakistanski premijer Pervez Musharaf je oslonac američke politike u borbi protiv terorističkih mreža.

Američka državna tajnica posjetit će i Kabul gdje će se sastati s predsjednikom Hamidom Karzaijem radi potpore procesa demokratizacije i obnove Afganistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙