FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pretilost skraćuje životni vijek Amerikanaca

WASHINGTON, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Porast broja pretilih osoba uSjedinjenim Državama, posebno djece, vjerojatno će skratiti prosječniživotni vijek Amerikanaca i tako prekinuti dva stoljeća stalnogporasta, tvrde znanstvenici u New England Journal of Medicine.
WASHINGTON, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Porast broja pretilih osoba u Sjedinjenim Državama, posebno djece, vjerojatno će skratiti prosječni životni vijek Amerikanaca i tako prekinuti dva stoljeća stalnog porasta, tvrde znanstvenici u New England Journal of Medicine.

Porast problema s težinom i pretilost trenutačno pogađaju gotovo dvije trećine Amerikanaca te povećavaju opasnosti od srčanog udara, raka i dijabetesa, tvrde znanstvenici.

"Dugoročne posljedice epidemije dječje pretilosti tek se trebaju pokazati", kazao je David Ludwig, znanstvenik iz bostonske dječje bolnice i suautor istraživanja.

"Tsunami dječje pretilosti još nije pogodio obalu - potrebne su godine da se razviju sve komplikacije", dodao je. "Ako taj sat opasnosti počne kucati u dobi od 12 ili 14 godina, posljedice po javnog zdravlje su potencijalno katastrofalne - zamislite da srčani udar ili zatajenje bubrega postane uobičajeno stanje kod djece", istaknuo je Ludwig.

Znanstvenici su istaknuli da je kod djece zabilježen sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti te da je uzrok toga pretilost koja je, smatraju mnogi, skratila prosječni životni vijek u Americi za devet mjeseci.

Profesor Jay Olshanksy, epidemiolog sa sveučilišta Illionos u Chicagu, koji je vodio istraživanje, predviđa da će se prosječni životni vijek Amerikanaca skratiti za dvije do pet godina u idućih nekoliko desetljeća zbog ubrzanog porasta razine pretilosti.

Učinak pretilosti na smrtnost u SAD-u može biti veća nego učinak raka ili kardiovaskularnih bolesti što su danas dva glavna uzročnika smrtnosti, kazao je Olshansky.

Prema posljednjem istraživanju prosječni životni vijek u SAD- je 77,6 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙