FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misa zadušnica u zagrebačkoj katedrali za Ivana Pavla II.

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Apostolski nuncij u RepubliciHrvatskoj mons. Francisco Javier Lozano predvodio je večeras uzagrebačkoj katedrali misu zadušnicu za preminulog papu Ivana PavlaII.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Francisco Javier Lozano predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali misu zadušnicu za preminulog papu Ivana Pavla II.

U propovijedi apostolski nuncij naglasio je kako "nikada do sada toliki milijuni ljudi nisu bili jedinstveniji, izražavajući žalost zbog smrti jednog izvanrednog čovjeka, jednoga pape". "Ivan Pavao II. više od 26 godina navještao je Evanđelje kršćanske nade, naučavajući nas da smrt nije ništa drugo nego prijelaz u nebesku domovinu", rekao je mons. Lozano.

Apostolski nuncij također je kazao kako je izvjestio Državno tajništvo Vatikana o izrazima sućuti, blizine i zajedništva u molitvi hrvatskog naroda, u ovim trenucima rastanka od Svetog Oca.

Vatikansko Državno tajništvo putem nuncija Lozana zahvalilo je Hrvatskoj za plemenite geste pokazane u tolikim izrazima sućuti, a koje još uvijek pristižu državnom tajništvu iz naše domovine.

"Kao predstavnik Svete Stolice u Republici Hrvatskoj želim odati javno priznanje i izraziti osobno zadovoljstvo za mnogobrojna svjedočanstva ljubavi i privrženosti Svetom Ocu, koje je hrvatski narod iskazao i iskazuje ovih dana. Osjećam se ponosnim što sam bio predstavnik pape Ivana Pavla II. u Hrvatskoj u posljednjem razdoblju njegova života", istaknuo je u propovijedi apostolski nuncij.

Mons. Lozano dodao je i kako će "sjeme, koje je posijao Sveti Otac u srce hrvatskog naroda za vrijeme svojim apostolskih posjeta i za vrijeme svoje papinske službe, dati obilne plodove sada i za budućnost. Ova zemlja nije zaboravila posebnu ljubav koju je Sveti Otac gajio prema njoj, podupirući je u najtežim trenutcima njezine nedavne povijesti", kazao je apostolski nuncij.

"Dobro je poznata naklonost blagopokojnog pape prema crkvi u Hrvatskoj koja je poput one u Poljskoj, mnogo propatila", naglasio je mons. Francisco J. Lozano.

U propovijedi je zahvalio predstavnicima Crkve u Hrvata, državnih vlasti te cijelom hrvatskom narodu koji su, kako je rekao, "svojim gestama solidarnosti i blizine Svetoj Stolici i Katoličkoj crkvi, pokazali sliku nacije koja voli papu i koja je sposobna pronositi vrijednosti za koje se toliko zauzimao Ivan Pavao II.".

Na kraju propovijedi mons. Lozano poželio je da "Bog blagoslovi ovu plemenitu naciju i svu njezinu djecu obiljem svojih darova".

U misi zadušnici s apostolskim nuncijem mons. Lozanom sudjelovali su pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak, Vlado Košić i Valentin Pozaić, te vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Na trgu ispred zagrebačke katedrale okupilo se mnoštvo mladih s velikim transparentima na kojima piše: "Naš papa svetac", "Svetac odmah"! i "Slijedit ćemo te"!

U povodu smrti Svetoga Oca zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, pozvao je da se u nedjelju na misama vjernici mole za pokoj duše Ivana Pavla II., te za sretan izbor novoga pape.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙