FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poreč: Drugog dana o alternativnim oblicima financiranja

POREČ, 8. travnja 2005. (Hina) - Drugog dana Financijske konferencije"Suvremena financijska praksa", koja se održava u Poreču do 9.travnja, raspravljano je o alternativnim oblicima financiranja,leasingu i factoringu.
POREČ, 8. travnja 2005. (Hina) - Drugog dana Financijske konferencije "Suvremena financijska praksa", koja se održava u Poreču do 9. travnja, raspravljano je o alternativnim oblicima financiranja, leasingu i factoringu.

Factoring je suvremena i prilagodljiva sintetizirana financijska usluga koja poduzećima s jednim ugovorom na jednome mjestu omogućuje financiranje poslovanja, upravljanje potraživanjima i zaštitu od rizika, istaknuo je Valentin Vičić, direktor specijalizirane financijske institucije Prvi faktor. Istaknuo je da je brz razvoj modernog factoringa omogućen razvojem telekomunikacija i informacijske tehnologije. Od ukupnog svjetskog volumena, na factoring u Europi se odnosi 71 posto, od čega se čak 40 posto ostvaruje u Italiji. Do 2003. ukupno tržište svjetskog factoringa iznosilo je 371 milijardu eura, navodi se u priopćenju Infoarene, organizatora konferencije.

Na konferenciji je predstavljen i leasing nekretnina, kao adekvatan oblik financiranja u tržištima u razvoju, uz ocjenu da je to tržište oživjelo kod srednjih i malih poduzetnika uvođenjem PDV-at. Inače, od ukupnih investicija u Hrvatskoj leasing tržište sudjeluje s 4 posto.

Tržište leasinga u Europi lani je iznosilo više od 200 milijardi eura.

Rezultate istraživanja o odnosu kompanija i banaka, "Odnos korporativnih riznica odnosno financijskih službi u bankama" predstavio je Darko Ivančević, izvršni direktor u istraživačkoj agenciji Hendal. Istraživanje je pokazalo da jedino odjeli riznica i poreza nisu prisutni u većini kompanija, te da polovica kompanija planira reorganizaciju financijske službe već ove godine.

Tvrtke, navodi se, vide razvoj u odnosu s bankama u iduće 3 godine kroz poboljšanje partnerstva banke i tvrtke, intenziviranje ponude novih proizvoda i usluga banaka i konkurentnosti između banaka, koje će dovesti do snižavanja cijena usluga ili prihvaćenja većih rizike. Većina kompanija misli da se neće ništa promijeniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙