FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro objedinjavanje nadzora nebankovnog sustava

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Zakonski akt kojim će se omogućitiprovođenje objedinjavanja supervizije nebankovnog financijskog sustavatrebao bi biti donesen do kraja rujna ove godine, najavio je pomoćnikministra financija Ante Žigman na konferenciji o razvoju hrvatskogfinancijskog tržišta u uvjetima približavanja EU, koja se održava uRovinju.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Zakonski akt kojim će se omogućiti provođenje objedinjavanja supervizije nebankovnog financijskog sustava trebao bi biti donesen do kraja rujna ove godine, najavio je pomoćnik ministra financija Ante Žigman na konferenciji o razvoju hrvatskog financijskog tržišta u uvjetima približavanja EU, koja se održava u Rovinju.

Taj akt izrađuje radna skupina koju je oformilo Ministarstvo financija, a koju čine predstavnici institucija koje bi se trebale objediniti - Komisije za vrijednosne papire, Direkcije za nadzor društava za osiguranje te HAGENA-e, a u radnoj skupini su i predstavnici HNB-a i druge stručne osobe.

Na čelo te radne skupine, kako se doznaje, uskoro bi trebao doći prošlog tjedna imenovani pomoćnik ministra financija Ante Samodol.

O potrebi objedinjavanja supervizije, ali i uključivanja nadzora nad primjerice leasingom, prema riječima viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Čede Maletića, govore i podaci o sve većem udjelu tzv. "financijskih konglomerata" u ukupnom financijskom sektoru Hrvatske.

Te grupacije koje objedinjuju banke, investicijske i mirovinske fondove, trgovanje vrijednosnim papirima, leasing i ostale financijske usluge, čine više od 84 posto financijskog sustava Hrvatske.

Riječ je o grupacijama ZABA - Allianz, PBZ, RBA, Hypo, HVB, Erste i grupacija Nove banke. Također, u prilog potrebi objedinjavanja nadzora govori i činjenica da je primjerice industrija mirovinskih fondova u 100-postotnom vlasništvu sektora bankarstva, industrija investicijskih fondova 76,6-postotnom, a sektor osiguranja 5,1-postotnom, rekao je Maletić.

Financijska konferencija pod nazivom "Razvoj hrvatskog financijskog tržišta u uvjetima približavanja Europskoj uniji" održava se u organizaciji tvrtke TEB Poslovno savjetovanje.

Središnje teme konferencije su perspektive razvitka hrvatskog financijskog tržišta, nova struktura organizacije financijske supervizije te razvoj infrastrukture financijskog tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙