FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovi iz Rijeke preseljeni u Osijek

OSIJEK, 7. travnja 2005. (Hina) - Kasno večeras u osječki Zoološki vrtdopremljena su četiri vuka iz riječkog Zoo vrta koji drži Udruga EkoZoo, a četiri vuka dopremljena su također večeras u Državni azil zasmještaj zaplijenjenih ili ranjenih zaštićenih životinja u Ruščicu kodSlavonskog Broda.
OSIJEK, 7. travnja 2005. (Hina) - Kasno večeras u osječki Zoološki vrt dopremljena su četiri vuka iz riječkog Zoo vrta koji drži Udruga Eko Zoo, a četiri vuka dopremljena su također večeras u Državni azil za smještaj zaplijenjenih ili ranjenih zaštićenih životinja u Ruščicu kod Slavonskog Broda.

Vukovi su danas oduzeti riječkoj Udruzi Eko Zoo zbog "neprihvatljivih uvjeta u kojima su životinje boravile", a na temelju rješenja o oduzimanju osam vukova koje je izdala Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture Republike Hrvatske, rekao je večeras Hini viši inspektor zaštite prirode toga ministarstva mr. Željko Vuković.

Dodao je kako su vukovi u spomenuti riječki Zoo vrt dopremljeni iz zagrebačkog i splitskog Zoološkog vrta, "koji su se na taj način rješavali viška ovih životinja u svojim nastambama. "Ali vukovi su se nekontrolirano namnožili i sada ih je bilo 15, a živjeli su u skučenim i krajnje nehumanim uvjetima te će se naknadno zbrinuti i ostalih sedam vukova", rekao je.

Vukovi koji su danas prebačeni u Osijek i Ruščicu prije puta bili su cjepljeni i uspavani, te su im ugrađeni mikro čipovi. "U Slavoniju su preveženi kamionom osječkog Zoo vrta", rekao je inspektor Vuković. Istaknuo je kako je zabrinut "ovako nehumanim načinom prema ovim strogo zaštićenim životinjama" te da je premještaj u adekvatne prostore i skrb za vukove "dio programa Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture u suzbijanju neprihvatljivog i nezakonitog držanja zaštićenih vrsta".

Prema Vukovićevim riječima u Hrvatskoj u zatočeništvu živi 40-tak vukova "što prema nekim procjenama predstavlja jednu trećinu hrvatske populacije vukova u prirodi".

Istaknuo je kako se vukovi drže ilegalno zbog križanja sa psima, čiji se križanci potom koriste u borbi pasa.

U osječkom Zoo vrtu i azilu u Ruščici za vukove su osigurani primjereni uvjeti, rekao je Vuković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙