FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Corriere della Sera: atentat na Papu 1981. godine naručio KGB

RIM, 30. ožujka 2005. (Hina) - Atentat na Ivana Pavla II. naručila jesovjetska tajna služba KGB, a plan su provele tajne službe bivšeIstočne Njemačke i Bugarske, koje su angažirale tursku terorističkuorganizaciju Sivi vukovi čiji je član Ali Agca, pucao na Papu 13.svibnja 1981. godine na Trgu svetog Petra u Rimu, piše danas Corrieredella Sera.
RIM, 30. ožujka 2005. (Hina) - Atentat na Ivana Pavla II. naručila je sovjetska tajna služba KGB, a plan su provele tajne službe bivše Istočne Njemačke i Bugarske, koje su angažirale tursku terorističku organizaciju Sivi vukovi čiji je član Ali Agca, pucao na Papu 13. svibnja 1981. godine na Trgu svetog Petra u Rimu, piše danas Corriere della Sera.

To proizlazi iz arhiva istočnonjemačke tajne službe, koji su upravo otkriveni i o čemu danas piše Corriere della Sera. Dokumenti će biti predani i Italiji kako bi se vodila daljnja istraga o atentatu na Papu.

Prvotno se i posumnjalo da je KGB naručio napad na Papu, te su u Rimu bili zatvoreni i sudilo im se, bugarski građani koji su radili u zrakoplovnom i diplomatskom bugarskom predstavništvu. No, nakon procesa Bugari su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Jedini je osuđen atentator Ali Agca, kome je Papa oprostio i koga je posjetio u zatvoru. Ali Agca je iz Italije u Tursku, gdje se nalazi u zatvoru, pušten 2000. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙