FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska podržava reformu ujedinjenih naroda

WASHINGTON/NEW YORK,7. travnja(Hina) - Hrvatska je u četvrtak uraspravi na Općoj skupšini Ujedinjenih naroda podržala reformuUjedinjenih naroda za koju smatra da dolazi pravovremeno.
WASHINGTON/NEW YORK,7. travnja(Hina) - Hrvatska je u četvrtak u raspravi na Općoj skupšini Ujedinjenih naroda podržala reformu Ujedinjenih naroda za koju smatra da dolazi pravovremeno.

Na Općoj skupštini UN-a u New Yorku u tijeku su konzultacije o prijedlogu reformi Svjetske organizacije koje je u svom izvješću izložio glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Annan je prošloga mjeseca Općoj skupštini predložio temeljite reforme Ujedinjenih naroda koje bi proširile Vijeće sigurnosti, ojačale zaštitu mira i sigurnosti te osnažile borbu protiv siromaštva i potaknule zaštitu ljudskih prava.

Izražavajući potporu Hrvatske reformi UN-a zamjenik stalnog hrvatskog predstavnika pri UN-u Ivan Nimac je Općoj skupštini rekao da reforma dolazi pravovremeno.

Hrvatska je pozdravila zahtjev glavnog tajnika da razvijene zemlje ispune svoju obvezu i počnu trošiti 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda za službenu pomoć zemljama u razvoju.

Nimac je rekao da je održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, borba protiv terorizma i transnacionalnog organiziranog kriminala zajednička briga te ukazao da će se Hrvatska konstruktivno angažirati u raspravi o nizu prijedloga da se ojača normativna osnova sigurnosti država i ljudi.

Hrvatski je predstavnik izrazio potporu predloženom Povjerenstvu za izgradnju mira koje bi trebalo popuniti sadašnju prazninu u sustavu UN-a. No upozorio je bi se trebao pronaći način da se u Povjerenstvu čuje i glas malih zemalja koji njegova predložena struktura sada izgleda ograničava.

Hrvatska je također pozdravila prijedlog glavnog tajnika da se ojača zaštita i promicanje ljudskih prava.

Annanovi prijedlozi predviđaju osnutak učinkovitijeg Vijeća za ljudska prava koje bi trebalo naslijediti sadašnje Povjerenstvo za ljudska prava.

Glede reforme Vijeća sigurnosti Hrvatska je podržala povećanje broja njegovih stalnih i nestalnih članica.

Nimac je, međutim, rekao da je Hrvatska zabrinuta zbog toga što prijedlog ne uzima u obzir postojanje istočnoeuropske skupine zemalja.

"To neće koristiti konačnom sporazumu o reformi Vijeća. Mi također mislimo da istočnoeuropska skupina, uzimajući u obzir rast njezina članstva u posljednjih 15 godina, ima jednako legitimno pravo kao i drugi na dodatno nestalno mjesto u Vijeću", rekao je.

Annan je pozvao na proširenje Vijeća sigurnosti s 15 na 24 članice kako bi se time odrazila realnost današnjeg svijeta.

Nimac je također istaknuo da Vijeće sigurnosti nije jedini organ UN-a koji treba reformu te drži da pozornost zaslužuju i prijedlozi za racionalizaciju rada Opće skupštine i Ekonomskog i socialnog vijeća.

Hrvatska se na Općoj skupštini svrstala uz izjavu stalnog predstavnika Luxembourga koju je dao u ime Europske unije.

Annanovi prijedlozi sadržani u izvješću "Za veću slobodu: prema razvitku, sigurnosti i ljudskim pravima za sve", bit će predmet razmatranja summita čelnika zemalja članica u rujnu ove godine u UN-ovu sjedištvu u New Yorku, a potom će se naći pred Općom skupštinom za formalno usvajanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙