FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 7. travnja

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 7. travnja
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 7. travnja

VATIKAN - Objavit će se sadržaj oporuke pokojnog pape Ivana Pavla II. Javnosti će sadržaj oporuke, napisane na poljskom jeziku, obznaniti Zbor kardinala. Posmrtni ostaci Svetog Oca izloženi su u Bazilici svetog Petra gdje će pristup vjernicima biti moguć do 22 sata. Nakon toga počinju glavne pripreme za pogreb.

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana sastat će se s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerima Srbije i Crne Gore Vojislavom Koštunicom i Milom Đukanovićem te srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem. Prema riječima Solanine glasnogovornice Christine Gallach, "glavni razlog posjeta je želja da se još jednom pruži podrška očuvanje Državne zajednice SCG". Javier Solana će u četvrtak dužnosnike Srbije i Crne Gore i državne zajednice također pokušati potaknuti da učine dodatne napore za dobijanje pozitivne ocjene Studije o izvedivosti.

SARAJEVO - Posjet članova Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. Bit će održana i konferencija za novinstvo u povodu priprema za međunarodni skup "Deset godina od Daytona i dalje" što će ga Asocijacija BiH 2005. organizirati u Ženevi 20. i 21. listopada

HAAG - Pred Haškim sudom prvi će se put pojaviti bivši zapovjednik specijalne policije MUP-a Republike Srpske general Ljubomir Borovčanin, optužen za genocid u Srebrenici. Optužnica, potvrđena u rujnu 2002., tereti Borovčanina (45) u šest točaka za genocid, istrebljenje, ubojstva, progon i prisilno preseljavanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice u srpnju 1995. Prema optužnici, Borovčanin je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je rezultirao pokoljem više od 7.000 vojno sposobnih Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice 11. srpnja 1995., i deportacijom bošnjačkih žena, djece i staraca. Nakon Ljubiše Beare, Drage Nikolića i Vinka Pandurevića, on je četvrti član tzv. "srebreničke petorke" koji se od prosinca 2004. našao iza haških rešetaka.

DAMASK/BEJRUT - Počinje završna faza sirijskog povlačenja iz Libanona koja će trajati do 30. travnja. Sirijske trupe povući će se iz doline Bekaa, na istoku Libanona, gdje su se stacionirale nakon prve faze povlačenja iz ostalih dijelova Libanona.

SOFIJA - Posjet srpbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

BAGDAD - Kurdski vođa Džalal Talabani kojeg je irački parlament u srijedu izabrao za novog predsjednika, polaže prisegu. Potom će šijitski vođa Ibrahim al Džafari biti imenovan premijerom kako bi se formirala vlada.

BIŠKEK - Kirgistanski parlament raspravljat će o ostavci predsjednika Askara Akajeva. Naime, da bi njegova ostavka bila valjana, mora je potvrditi parlament.

DEŽURNI U VPR-u:

Noć: Đurđa Beraković

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Domagoj Janković

Večer: Renata Tomašević

Tel. 385 1 4808 645

Fax. 385 14808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙