FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Tucci: istinu o atentatu na Papu treba utvrditi

RIM, 31. ožujka 2005. (Hina/AR) - Kardinal Roberto Tucci jekomentirajući izjavu turskog terorista Alije Agce, da je imao navodnupomoć u Vatikanu za napad na Papu, izjavio u četvrtak za Radio Vatikanda drži da su to "besmislice" te da istinu tek treba utvrditi.
RIM, 31. ožujka 2005. (Hina/AR) - Kardinal Roberto Tucci je komentirajući izjavu turskog terorista Alije Agce, da je imao navodnu pomoć u Vatikanu za napad na Papu, izjavio u četvrtak za Radio Vatikan da drži da su to "besmislice" te da istinu tek treba utvrditi.

"Mislim da je riječ o velikoj izmišljotini. Ali Agca je uvijek bio onaj koji je istragu vodio na krivu stranu i nije otkrivao prave stvari. Njegove izjave treba uzimati s velikom sumnjom", rekao je kardinal Tucci glede izjave Alije Agce u talijanskom listu Repubblica od četvrtka.

Agca, koji se nalazi u zatvoru u Istambulu, kazao je da ne bi mogao izvršiti atentat da nije imao "suučesnike u Vatikanu".

"Ali Agca je profesionalni ubojica. To znači da nije on zamislio atentat na Papu, već je netko drugi to od njega naručio. Razlog više za takvu pretpostavku daju dokumenti STASI-a, komunističke tajne službe bivše Istočne Njemačke", rekao je Tucci. On je dodao da neki dokumenti upućuju na to da je atentat bio povjeren Bugarskoj i Aliju Agci, članu islamske fundamentalističke skupine Sivi vukovi te da bi bilo zanimljivo vidjeti jesu li plan dopustile bivše sovjetske vlasti.

Njemačka tajna služba je trebala, pošto je atentat propao, pokriti bugarsku vezu, lansirati dezinformacije, stvarati zapreke kako se ne bi otkrilo tko stoji iza atentatora Alija Agce, rekao je kardinal Tucci.

"Papa nije, glede organiziranja atentata, nikada govorio izravno", rekao je Tucci i dodao da je tek u knjizi "Memorije i identitet" Ivan Pavao II. napisao da je netko stajao iza atentatora.

Na tužiteljima i povjesničarima je da prouče dokumente i utvrde istinu, rekao je Tucci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙