FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Križarska organizacija obilježava 75. obljetnicu rada

ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Križarska organizacija u Hrvatskojobilježit će 2. travnja jednodnevnim nacionalnim susretom 75.obljetnicu rada križara i križarica, istaknuto je na današnjojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Križarska organizacija u Hrvatskoj obilježit će 2. travnja jednodnevnim nacionalnim susretom 75. obljetnicu rada križara i križarica, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Vršitelj dužnosti predsjednika Križarske organizacije Dario Vrbaslija podsjetio je da je križarski pokret osnovan 1930. u Zagrebu na inicijativu bl. Ivana Merza te njegovih najbližih suradnika Ivana Protulipca i Marice Stanković.

Križarska organizacija u Hrvatskoj, pod geslom "Žrtva, euharistija i apostolat", djelovala je do 1945. kada je na nagovor tadašnjeg zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca ukinuta kako bi se njezino članstvo zaštitilo od komunističkih vlasti.

Ponovno je obnovljena 1992. i to zahvaljujući jednom od najaktivnijih križara Lavu Žnidaršiću.

Križarska organizacija danas ima oko 600 članova koji su raspoređeni u 30-ak društava diljem Hrvatske.

Po riječima Darija Vrbaslije njihov je glavni cilj obnavljanje duhovnosti čovjeka i obitelji.

Križarska organizacija jedan je od najstarijih katoličkih pokreta u Crkvi u Hrvata, napomenuo je dodavši kako je od svog početka bio okrenut mladima, studentima i katoličkim intelektualcima.

Govoreći o današnjem članstvu, Vrbaslija je rekao kako se mladi tako lako ne odazivaju u taj pokret koji najprije traži veliku odgovornost i veliki rad.

"To je ono što današnju mladež ne privlači jer za razliku od vremena između dva svjetska rata, kada je pokret bio u usponu, današnje vrijeme pruža puno više sadržaja koje mladi prihvaćaju", dodao je.

Nacionalni susret križara i križarica zamišljen je kroz izložbu, projekciju internet stranice te upoznavanje s projektom knjige o toj križarskoj obljetnici.

Nacionalni susret završit će svečanom euharistijom koju će u zagrebačkoj katedrali navečer predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙