FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: okrugli stol o problemima osoba s invaliditetom

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj osobe s invaliditetomčine desetak posto populacije, ali kako svaka od njih živi uprosječnoj obitelji to znači da je trećina Hrvatske svakodnevnosuočena s problemima osoba s invaliditetom, upozorio je danaspredsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske ZorislavBobuš.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj osobe s invaliditetom čine desetak posto populacije, ali kako svaka od njih živi u prosječnoj obitelji to znači da je trećina Hrvatske svakodnevno suočena s problemima osoba s invaliditetom, upozorio je danas predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš.

Na današnjem okruglom stolu o problemima osoba s invaliditetom na Zagrebačkom velesajmu kao jedan od najvažnijih problema istaknuta je pokretljivost invalidnih osoba.

Anketa je pokazala da su osobe s invaliditetom najviše nezadovoljne jer su im nepristupačne zgrade Gradskog poglavarstva, domovi zdravlja, centri za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, policija, škole, fakulteti.

Uzalud je Hrvatska dobila Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kad je još uvijek puno hrvatskih škola nepristupačno invalidima, kazao je Bobuš.

Veliki je problem i što hrvatski obrazovni sustav još uvijek osobe s invaliditetom školuje za zanimanja koja više nitko ne traži, primjerice za telefoniste, dodao je Bobuš.

Istaknuo je da je u svijetu osmišljeno dvadesetak novih zanimanja koja osobama s invaliditetom čak omogućuju samozapošljavanje i rad kod kuće.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar napomenuo je da u Zagrebu ima 80.119 osoba s invaliditetom ili 10,3 posto građana, a na Zavodu za zapošljavanje ih je 2.500.

Grad Zagreb je u tri godine dodijelio 40-tak stanova osobama s invaliditetom, te učinio pristupačnim sve zdravstvene ustanove u vlasništvu grada.

Šostar je najavio da će osobe s invaliditetom do kraja mjeseca dobiti prvi niskopodni tramvaj, do kraja godine bit će ih pet, a u četiri godine 70. Vrijednost tramvaja je 117 milijuna eura, a izrađuju ih hrvatske tvrtke Gredelj, Končar i Đuro Đaković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙