FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra nastavlja o Deklaraciji o antifašizmu

ZAGREB,6. travnja(Hina) - Hrvatski sabor sutra će nastaviti večeraszapočetu objedinjenu raspravu o prijedlozima IDS-a i SDP-a zadonošenjem saborske Deklaracije o antifašizmu, kojom bi se pravaboraca NOB-a izjednačila s onima hrvatskih branitelja iz Domovinskograta.
ZAGREB,6. travnja(Hina) - Hrvatski sabor sutra će nastaviti večeras započetu objedinjenu raspravu o prijedlozima IDS-a i SDP-a za donošenjem saborske Deklaracije o antifašizmu, kojom bi se prava boraca NOB-a izjednačila s onima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

I IDS i SDP, svaki u svom prijedlogu, traže da se Ministarstvo znanosti i obrazovanja Deklaracijom obveže da, nakon kritičke analize, u školske udžbenike ugradi istinu o Drugom svjetskom ratu, te da se zaštite i obnove svi antifašistički spomenici.

Predlažu da se sudionici NOB-a jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima u svim pravima izjednače s braniteljima iz Domovinskog rata, ratni invalidi NOB-a s pravima invalida Domovinskog rata, a osobe progonjene od ustaškog režima s političkim zatvorenicima nakon 1945.

Državna vlast bi se obvezala biti nositelj obilježavanja antifašističkih praznika od osobitog značaja za Hrvatsku.

Zastupnici bi potom trebali raspraviti nekoliko izvješća - o radu Komisije za vrijednosne papire za 2004., o izvršenju Programa statističkih istraživanja RH za 2003., te o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2003. i 2004.

U Saboru se neslužbeno doznaje da će ovaj radni tjedan, zbog pogreba pape Ivana Pavla II u Vatikanu i dana žalosti koji je proglašen i u petak, Sabor zaključiti sutra, kada bi o tome trebao donijeti i službenu odluku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙