FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski znanstvenici povlače majmune iz eksperimenata?

LONDON , 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Britanski znanstveniciizvijestili su kako namjeravaju ozbiljno razmisliti o tomu bi limajmuni i dalje trebali biti korišteni u medicinskim i biološkimpokusima.
LONDON , 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Britanski znanstvenici izvijestili su kako namjeravaju ozbiljno razmisliti o tomu bi li majmuni i dalje trebali biti korišteni u medicinskim i biološkim pokusima.

Pitanje pokreću četiri britanske znanstvene organizacije, a potaknute su sve češćim, vrlo ekstremno organiziranim prosvjedima aktivista i boraca za zaštitu životinja, koji na taj način među ostalim dovode u opasnost velik novac uložen u istraživanja i mnoga radna mjesta.

Britanski stručnjak za genetiku David Weatherall koji predvodi radnu grupu u srijedu je izjavio kako će zajedno s kolegama razmotriti alternativu za korištenje primata u izvođenju pokusa. Ocijenio je da bi nova tehnologija, posebno razvoj genetski modificiranih miševa u koje su ugrađeni ljudski geni, mogla doprinijeti tomu da oni budu bolji modeli za proučavanje nekih bolesti.

"Nadamo se da ćemo uspjeti uspostaviti neka alternativna rješenja poput genetički modificiranih miševa ili kompjutorske obrade kojima bi se postigli jednako dobri rezultati", smatra Weatherall.

Svake godine u Velikoj Britaniji u eksperimentima se koristi oko 3.000 primata - uglavnom vrsta makako i majmun svilaš. Borci za zaštitu životinja, posebno primata u Britaniji smatraju da bi se zbog njihove razvijene inteligencije, te osjećaja straha, boli i patnji kroz koje prolaze, majmune trebalo poštedjeti eksperimenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙