FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajednička konferencija "Informativni dan JRC"

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Zajednička konferencija pod nazivom"Informativni dan JRC", koju je organizirao Zajednički istraživačkicentar Europske komisije - JRC u suradnji s hrvatskim Ministarstvomznanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), počela je danas u hotelu"Westin".
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Zajednička konferencija pod nazivom "Informativni dan JRC", koju je organizirao Zajednički istraživački centar Europske komisije - JRC u suradnji s hrvatskim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), počela je danas u hotelu "Westin".

Cilj jednodnevne konferencije je da se hrvatska znanstvena zajednica upozna sa svim mogućnostima suradnje u sklopu šestoga okvirnog programa za istraživanje i razvoj Europske unije (FP 6).

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je kao posebice važnu zadaću JRC-a postavljanje novih oblika suradnje u znanosti i tehnologiji na temelju europskih zakonodavnih standarda za to područje.

Pri tomu, rekao je, znanost i obrazovanje često su zapravo katalizatori političkih i gospodarskih procesa, dodavši da je MZOŠ poduzeo sve što je potrebno da Hrvatska od 1. siječnja 2006. bude punopravna članica FP 6. u kojemu i sada sudjeluju ali kao zemlja partner.

Šef Delegacije Europske komisije u RH veleposlanik Jacques Wunnenburger istaknuo je pak da će se nastaviti sve planirane aktivnosti koje se tiču odnosa Hrvatske kao zemlje kandidata i EU bez obzira na to kakva će biti odluka o datumu početka pregovora.

Veleposlanik Wunnenburger svjestan je da je to sada u središtu pozornosti, ali je i rekao da hrvatski znanstvenici ne moraju čekati ulazak Hrvatske u EU jer će uskoro punopravno surađivati u FP 6.

Pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Jasna Mileta pozvala je hrvatske znanstvenike da budu što aktivniji u korištenju svih mogućnosti suradnje s EU.

Posebice je pak istaknula važnost potpore hrvatskih građana procesu pridruživanja EU, jer, istaknula je, bez toga bi proces pridruživanja Hrvatske EU bio isključivo politički što, smatra Mileta, ne bi bilo dobro.

Roland Schenkel, v.d. generalnoga direktora JRC-a poručio je na konferenciji za novinare održanoj u sklopu "Informativnoga dana JRC-a", da su, kako je rekao," znanstvenici ispred politike" i da JRC s današnjega skupa daje jaki signal potpore uključivanju hrvatske znanstvene zajednice u EU".

Zajednički istraživački centar Europske komisije (DG JRC) opća je uprava Europske komisije koju predvodi Janez Potočnik, povjerenik za istraživanja. Jedna je od najvećih uprava Europske komisije i ima 2300 znanstvenika i suradnika smještenih na pet odvojenih lokacija u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. Glavni proračun DG JRC iznosi 300 milijuna eura i financira se iz proračuna Europske komisije za istraživanja, a dodatni se prihod ostvaruje kroz sudjelovanje u zajedničkim projektima i radom za neovisne klijente iz industrije i lokalnih vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙