FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska oporba kritički o Janšinu odnosu prema Hrvatskoj

LJUBLJANA,6. travnja(Hina) - Potpora vlade slovenskog premijera JanezaJanše ulasku Hrvatske u Europsku uniju nailazi na različite, pa inegativne reakcije oporbenih stranaka, pokazale su izjave oporbenihčelnika u panel-raspravi na slovenskoj televiziji o četiri mjesecadjelovanja sadašnje vlade.
LJUBLJANA,6. travnja(Hina) - Potpora vlade slovenskog premijera Janeza Janše ulasku Hrvatske u Europsku uniju nailazi na različite, pa i negativne reakcije oporbenih stranaka, pokazale su izjave oporbenih čelnika u panel-raspravi na slovenskoj televiziji o četiri mjeseca djelovanja sadašnje vlade.

"Neke stvari u odnosima s Hrvatskom trebalo bi promijeniti", rekao je predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič u utorak navečer u tv-raspravi, dodajući da su odnosi s Hrvatskom i namjera da privatizira domaće banke jedne od rijetkih slabosti Janšine vlade koju drži mnogo boljom od prijašnje vlade lijevog centra.

Jelinčič je dodao da Hrvatsku treba podržati u njenom ulasku u EU ako se dobiju koncesije u rješenju otvorenih pitanja.

"Ako je porez za ulazak u EU platila Slovenija, zašto ga ne bi i Hrvatska?", retorički se upitao Jelinčič. Time je aludirao na potporu Italije ulasku Slovenije u EU koja se u jednoj fazi uvjetovala pitanjem prodaje nekretnina i imovinom talijanskih optanata. Jelinčičeva stranka formalno je u opoziciji, ali je osnivanje sadašnje koalicije podržala i ima jedno od triju mjesta dopredsjednika parlamenta.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor (bivša Udružena lista socijalnih demokrata na nedjeljnom je kongresu promijenila ime) smatra da je dobro da Janšina vlada podržava ulazak Hrvatske u EU. "U suprotnom bi se u Bruxellesu moglo misliti da Slovenija ometa Hrvatsku zbog otvorenih bilateralnih pitanja", rekao je Pahor. Ipak, ističe čelnik Socijalnih demokrata, vlada mora naglašavati da Hrvatsku podržava samo ako ona potpuno surađuje s Haškim sudom.

Najkritičniji u pogledu Janšine politike prema Hrvatskoj bio je bivši premijer Anton Rop, predsjednik liberalnih demokrata (LDS), najjače oporbene stranke. "Potezi koje je Janšina vlada vukla u odnosu na Hrvatsku, kad je riječ o ulasku u EU, ne doprinose afirmaciji Slovenije u Europskoj uniji", ocijenio je čelnik liberalnih demokrata, koji smatra da je tako prekinuta vanjska politika prijašnje vlade.

Ropova vlada prošle je jeseni nakon incidenta sa zastupnicima Slovenske pučke stranke (SLS) na graničnom prijelazu Plovanija privremeno uskratila dotadašnju potporu Hrvatskoj, a Janšinu vladu nedavno je kritizirala zbog stajališta da pregovore s Hrvatskom treba otpočeti što prije, držeći da tako ona odstupa od dominantnog pravca u Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙