FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova o stanju u kaznionicama

ZAGREB,15. ožujka(Hina) - Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskogsabora podržao je danas Izvješće o radu i stanju kaznionica u prošlojgodini, a odlučeno je da će članovi Odbora uskoro posjetiti kaznionicuu Požegi, u kojoj je, smatraju, stanje katastrofalno.
ZAGREB,15. ožujka(Hina) - Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora podržao je danas Izvješće o radu i stanju kaznionica u prošloj godini, a odlučeno je da će članovi Odbora uskoro posjetiti kaznionicu u Požegi, u kojoj je, smatraju, stanje katastrofalno.

Hrvatske kaznionice prenatrpane su, imaju manjak zaposlenika i zastarjelu opremu, rekao je uvodno pomoćnik ministrice Ivan Damjanović, najavljujući da će ministarstva pravosuđa i financija uskoro predložiti mjere za rješavanje tih problema.

Izvijestio je da zatvorskom sustavu nedostaje 477 službenika. Najviše nedostaje pravosudnih policajaca, koji su lani odradili 174.000 prekovremenih sati.

U lošem je stanju i oprema u 23 kaznionice u Hrvatskoj, od kojih samo dvije imaju video-nadzor, a zastarjeli su i telekomunikacijski uređaji i specijalna vozila, koja su prosječno stara 11 godina i prošla su oko 200.000 kilometara.

Zatvorski kapaciteti premali su za broj zatvorenika, koji raste iz godine u godinu, a najopterećeniji je zatvor u Splitu sa 166 zatvorenika na 90 mjesta, izvijestio je Damjanović.

Pozitivan je pomak, kaže, ostvaren na smanjenju dugova prema dobavljačima. U 2004. zatvorski je sustav ušao s 23 milijuna kuna duga, a uvođenjem programa vlastite proizvodnje hrane, taj je dug smanjen za sedam milijuna kuna.

Damjanović se osvrnuo i na pritužbe na grubo i nezakonito postupanje osoblja zatvorske bolnice u Požegi, ističući da je nadzor ministarstava pravosuđa i zdravstva pokazao da nije bilo propusta.

Članovi Odbora od Ministarstva su zatražili da ubuduće u izvješćima razdvoje podatke o ženama zaposlenima u zatvorskom sustavu, ali i o zatvorenicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙