FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo branitelja odbacuje Pančićeve tvrdnje

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo obitelji, branitelja imeđugeneracijske solidarnosti odbacilo je danas navode SDP-ovazastupnika i bivšeg ministra branitelja Ivice Pančića o raduMinistarstva i utvrđivanju posjeduju li branitelji oboljeli od PTSP-aoružje, ocjenivši ih "dezinformacijama i neistinama kojima Pančić želiizboriti medijski prostor".
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti odbacilo je danas navode SDP-ova zastupnika i bivšeg ministra branitelja Ivice Pančića o radu Ministarstva i utvrđivanju posjeduju li branitelji oboljeli od PTSP-a oružje, ocjenivši ih "dezinformacijama i neistinama kojima Pančić želi izboriti medijski prostor".

Ministarstvo u priopćenju ističe da nikada, pa ni kada je Pančić bio ministar branitelja, u okviru Ministarstva nisu postojale posebne liječničke komisije sa zadaćom provjere branitelja s PTSP-om koji su posjedovali oružane listove.

Takvu Pančićevu inicijativu su, ističe se u priopćenju, protuustavnom i protuzakonitom ocijenili i tadašnji predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova.

Sadašnja ministrica Jadranka Kosor odmah je po preuzimanju dužnosti ukinula Pančićev pravilnik o uporabi kontroverznog upitnika MMPI-II na populaciji branitelja oboljelih od PTSP-a.

Njegova je primjena, tvrdi se u priopćenju, izazvala veliko nezadovoljstvo među braniteljima i osudu u domaćoj i inozemnoj stručnoj javnosti zbog neetičnosti i dvojbene dijagnostičke opravdanosti.

Optužbe da je za nedavno trostruko ubojstvo u Petrinji kriva i Vlada, Ministarstvo smatra "jeftinim politikanstvom koje ne preza ni od ljudske tragedije radi stjecanja osobnih političkih poena" te tvrdi da Pančić za svoga mandata nije učinio ništa na destigmatizaciji i pomoći oboljelima od PTSP-a.

U vezi Pančićevih tvrdnji da Ministarstvo ne funkcionira i da okuplja ljude sposobne za manipulaciju braniteljima, u priopćenju se ističe kako o djelotvornosti Ministarstva svjedoči niz donesenih akata.

Donesen je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji je stupio na snagu 1. siječnja. Osnovan je Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u koji je preneseno sedam posto dionica T-HT-a, a u tijeku je izrada registra hrvatskih branitelja.

Vlada je donijela odluke o smanjenju cijene stanova za branitelje za 30 posto na područjima od posebne državne skrbi i gradovima do 10.000 stanovnika te reprogramiranju braniteljskih kredita od HBOR-a za narednih pet godina.

Također je usvojen Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći za stradalnike i sudionike Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙