FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvoren sajam Croatia Boat Show

SPLIT, 5. travnja 2005. (Hina) - Na splitskoj Rivi danas je svečanootvoren sedmi međunarodni sajam nautike "Croatia Boat Show", na kojemdo 10. travnja izlaže 250 izlagača iz Hrvatske i svjieta, a izloženoje više od tisuću proizvoda iz područja nautike i nautičke opreme, odtoga više od 200 jahta.
SPLIT, 5. travnja 2005. (Hina) - Na splitskoj Rivi danas je svečano otvoren sedmi međunarodni sajam nautike "Croatia Boat Show", na kojem do 10. travnja izlaže 250 izlagača iz Hrvatske i svjieta, a izloženo je više od tisuću proizvoda iz područja nautike i nautičke opreme, od toga više od 200 jahta.

Istodobno se na Gripama održava sajam automobila "Split Autoshow".

U ime pokrovitelja premijera Ive Sanadera međunarodni sajam nautike otvorio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Sajam nautike održava se na 9500 četvornih metara morske i kopnene površine, a prvi je put priređen podsajam za velike jahte, na kojemu je predstavljeno deset jahta dužih od 24 metra.

Među izloženim jahtama, koje su izazvale veliku pozornost posjetitelja, pojavile su se i premijere novih plovila uglednih tvrtaka, poput Azimuta, Sunseekera, Aicona, Elanova Pauer 64, a ima i brodica domaćih brodograditelja.

Otvorivši sajam, ministar Kalmeta izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnji sajam znatno veći od čak prošlogodišnjeg. Sajam, najveći te vrste u jugoistočnoj Europi, bitan je za Hrvatsku, za promicanje turizma, za gospodarstvo, ali je i velik poticaj, jer pokazujer što mogu mladi ljudi dobrih zamisli, dodao je.

Kalmeta je podsjetio da se Vlada brine za razvoj priobalja i otoka te da je donesen Pomorski zakonik, koji domaćim brodarima nudi iste uvjete koje imaju i brodari u drugim državama te nema potrebe da hrvatski brodovi plove pod tuđim zastavama.

Zaustavili smo "crni čarter", kazao je Kalmeta, deset posto poticaja ide brodogradnji, a 30 posto gradnji ribarskih brodova. Trenutačno tražimo prava rješenja kako pomoći brodogradilištima koja se usmjeruju na gradnju jahta i manjih brodica, jer upravo po toj proizvodnji hrvatska brodogradnja treba biti prepoznatljiva.

Ministar se posebno osvrnuo na marine, u kojima, po njegovim riječima, ima 20.000 vezova, a potražnja je tri puta veća. Svjesni smo da moramo razvijati nautički turizam, no istodobno moramo čuvati naše more i uvale, kazao je Kalmeta.

Splitski sajam nautike do sada je najveći, a po riječima Vicenca Blagajića, direktora tvrtke "Profectus", organizatora sajma, među prvih pet je u Europi, a među prvih deset na svijetu.

(Hina) xmerc yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙