FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina zatražila od regija da ograniče rast cijena

ŠANGAJ, 5. travnja 2005. (Hina/AP) - Kineska agencija za gospodarskoplaniranje u utorak je naložila lokalnim vlastima da ograniče rastcijena roba i usluga, upozorivši da inflatorni pritisci nastavljajuugrožavati gospodarstvo.
ŠANGAJ, 5. travnja 2005. (Hina/AP) - Kineska agencija za gospodarsko planiranje u utorak je naložila lokalnim vlastima da ograniče rast cijena roba i usluga, upozorivši da inflatorni pritisci nastavljaju ugrožavati gospodarstvo.

Komisija za nacionalni razvitak i reformu objavila je da područja u kojima su cijene ojačale više od jedan posto u mjesec dana ili više od četiri posto u razdoblju od tri mjeseca, trebaju biti zamrznute iduća tri mjeseca.

"Područja koja ulaze u konflikt moraju u potpunosti razmotriti stanje gospodarskog razvitka i sposobnost javnosti da prihvati cjenovno usklađivanje", stoji u priopćenju Komisije. Cijene žitarica, nafte, goriva, ugljena, čelika i nekretnina pozorno se moraju motriti, dodaje se u priopćenju.

Kineska vlada najavila je da namjerava ograničiti rast ključnog pokazatelja inflacije - indeksa potrošačkih cijena, na četiri posto ove godine.Regulatori stoga ograničavaju izdavanje kredita sektorima proizvodnje čelika, cementa, aluminija i graditeljstva u pokušaju da uspore investicije koje opterećuju kineski energetski i transportni kapacitet te prijete daljnjim povećanjem cijena.

U veljači ove godine inflacija je na godišnjoj razini iznosila 3,9 posto, te je znatno smanjena nakon kolovoza lani kada je dosegnula 5,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙