FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN traži razoružanje Hezbollaha u Libanonu

BEJRUT, 4. travnja 2005. (Hina/Reuters) - UN-ov izaslanik TerjeRoed-Larsen razgovarao je u ponedjeljak s libanonskim predsjednikomEmilom Lahudom o razoružanju Hezbollaha, milicije šijitskih muslimana,no nije izvijestio da je postignut dogovor o tom pitanju.
BEJRUT, 4. travnja 2005. (Hina/Reuters) - UN-ov izaslanik Terje Roed-Larsen razgovarao je u ponedjeljak s libanonskim predsjednikom Emilom Lahudom o razoružanju Hezbollaha, milicije šijitskih muslimana, no nije izvijestio da je postignut dogovor o tom pitanju.

Roed-Larsen je novinarima priopćio da je s libanonskim predsjednikom Lahudom, koji uživa sirijsku potporu, razgovarao o pitanju razoružanja libanonskih milicija, no nije naveo da je postignut dogovor. "Odlučili smo nastaviti naš dijalog", rekao je Roed-Larsen dodavši da očekuje da se s Lahudom ponovno susresti prije no što otputuje iz Bejruta.

Libanonski dužnosnici protive se razoružanju Hezbollaha tvrdeći da ta organizacija nije milicija već pokret otpora izraelskoj okupaciji.

Sirija u u nedjelju Roed-Larsenu obećala da će, u skladu s rezolucijom 1559 Vijeća sigurnosti UN-a, okončati svoju vojnu i obavještajnu nazočnost u Libanonu do 30. travnja. U rezoluciji prihvaćenoj u rujnu traži se da sve strane sile napuste Libanon te da se razoružaju sve libanonske milicije.

Od sirijskih se snaga očekuje da napuste Libanon prije parlamentarnih izbora u svibnju. Oporbeni čelnici u Libanonu, međutim, kažu da libanonski dužnosnici koje podupire Sirija nastoje odgoditi izbore jer se boje gubitka parlamentarne većine.

Hezbollah, jedina libanonska milicija kojoj je otvoreno dopušteno da zadrži svoje oružje nakon građanskog rata 1975.-90., također je i snažna politička skupina koja ima 12 zastupnika u libanonskom parlamentu koji broji 128 zastupnika te široku potporu među šijitima koji su najveća libanonska zajednica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙