FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 5. travnja

ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 5. travnja.
ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 5. travnja.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvara se Treći međunarodni sajam gospodarskih vozila, prometa, logistike i prateće industrije "Zagreb Transport Show". Sajam će biti otvoren do 10. travnja i okupit će 413 izlagača iz 23 zemlje i Hrvatske, na 26 tisuća četvornih metara izložbenog prostora. Bit će izloženo 105 modela gospodarskih vozila, od kojih 12 premijerno, a ukupno se predstavlja 24 marke vozila. Osim gospodarskim vozilima i prateće industrije, sajam će biti upotpunjen svim grupacijama prijevoza pri čemu će posebna pažnja biti posvećena uslugama i organizaciji u prometu. Pripremljen je i bogat stručno-popratni program, uz ostalo okrugli stol o željeznicama na desetom paneuropskom koridoru (6. travnja) te stručni skup o europskim integracijama i hrvatskim cestovnim prijevoznicima (9. travnja). (11,00 sati, ZV, Kongresni centar).

SPLIT - Na splitskoj rivi otvara se sedmi međunarodni sajam nautike "Croatia Boat Show" na kojem će do 10. travnja sudjelovati više od 250 izlagača iz zemlje i svijeta. Istodobno će se na Gripama održati auto sajam Split Auto Show. Sajam jahti i drugih plovila, opreme i prateće nautičke ponude održat će se na 9,5 tisuća četvornih metara morske i kopnene površine splitske rive. Bit će izloženo tristotinjak plovila, a prvi će se put održat posebna izložba jahti dužih od 24 metra. Otvaranje sajma održat će se na brodu Petar Hektorović (12 sati).

OPATIJA - Ugovor o sindiciranom zajmu potpisat će predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Antun Kovačev i predstavnici banaka organizatora zajma - Bank Austria Creditanstalt AG, BayerLB, Calyon i Mizuho Corporate Bank i drugih banaka. (hotel "4 opatijska cvijeta", u 11 sati)

ZAGREB - Institutu za elektroprivredu i energetiku bit će uručen certifikat ISO 9001:2000 za znanstveno - istraživačku djelatnost za područje energetike (10,00 sati, Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Softverska tvrtka IN2 objavit će na konferenciji za novinare poslovne rezultate ostvarene u 2004. godini te predstaviti poslovna očekivanja i najvažnije projekte za naredno razdoblje (11,00 sati, The Regent Esplanade Hotel, Mihanovićeva 2).

ZAGREB - Hrvatska je na inozemna tržišta u prva dva mjeseca ove godine izvezla roba u vrijednosti nešto manjoj od 7,25 milijardi kuna ili 1,26 milijardi američkih dolara, dok je vrijednost uvoza bila gotovo dvostruko veća i iznosila je 13,7 milijardi kuna ili više od 2,3 milijarde dolara, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 52,9 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio 6,45 milijardi kuna, odnosno više od 1,11 milijardi USD. Izražen u kunama, hrvatski je izvoz u prva dva ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 6,1 posto, a uvoz za 3 posto, dok je izražen u dolarima izvoz bio veći za 11,7 posto, a uvoz za 8,5 posto. Više od polovice ukupnog izvoza u prva dva mjeseca ove godine, točnije 54,6 posto ili 686,26 milijuna USD predstavlja redoviti izvoz, dok je izvoz nakon unutarnje proizvodnje (sustav odgode plaćanja carine), odnosno nakon doradnih poslova iznosio 41,8 posto ili 525,22 milijuna dolara.

ZAGREB - Gotovo dvije trećine (ili 63 posto) hrvatskih građana tijekom karijere promijenilo je manje od tri poslodavca, pokazalo je istraživanje koje je za T-Portal provela agencija Hendal. Od tri do šest poslodavaca promijenilo je 30 posto zaposlenih, a više od šest tvrtki promijenilo je tek sedam posto radno aktivnih građana. Istraživanje je provedeno na uzorku od 403 ispitanika starijih od 18 godina na području cijele Hrvatske. Među njima je bilo i njih 53 koji još nisu bili u radnom odnosu. Poslodavce su, pokazuju rezultati istraživanja, češće tijekom karijere od muškaraca mijenjale žene. Kad je riječ o dobi, posao su najviše mijenjali oni koji imaju više od 65 godina i oni između 25 i 34 godine, a najmanje oni koji imaju između 55 i 64 godina. S obzirom na stručnu spremu, posao su najviše mijenjali oni s fakultetskom naobrazbom - njih 43 posto promijenilo je više od tri poslodavca.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙