FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nedjelja - Tržišta dionica muče rekordne cijene nafte

NEW YORK, LONDON, 3. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovniindeksi protekloga su tjedna bilježili velike oscilacije prateći ustopu smjer kretanja cijena nafte, pri čemu su u utorak bili nanajnižim ovogodišnjim razinama da bi samo dan kasnije ostvarilinajsnažniji uzlet u protekla gotovo četiri mjeseca. Kraj tjedna zbogrekordno skupe nafte dočekali su u minusu.
NEW YORK, LONDON, 3. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksi protekloga su tjedna bilježili velike oscilacije prateći u stopu smjer kretanja cijena nafte, pri čemu su u utorak bili na najnižim ovogodišnjim razinama da bi samo dan kasnije ostvarili najsnažniji uzlet u protekla gotovo četiri mjeseca. Kraj tjedna zbog rekordno skupe nafte dočekali su u minusu.

Tako je njujorški Dow Jones indeks u utorak dotaknuo najnižu razinu u protekla dva mjeseca od 10.405 bodova, da bi u srijedu ojačao 1,3 posto, na 10.540 bodova. Na tjednoj razini ostvario je gubitak od 0,4 posto, završivši poslovanje na 10.404 boda. Tehnološki Nasdaq potonuo je u utorak na 1.973 boda - najnižu razinu od listopada 2004., a u srijedu je poskočio 1,6 posto, na 2.005 bodova. Kraj tjedna dočekao je 0,3 posto slabiji, na 1.984 boda.

Dow je izgubio u prva tri mjeseca 2005. 2,6 posto na vrijednosti. To je njegova najlošija tromjesečna izvedba u zadnje dvije godine. Nasdaq je u istom razdoblju zabilježio gubitak od 8,1 posto, najviše od trećeg tromjesečja 2002. kada se stropoštao gotovo 20 posto.

Negativno je na raspoloženje ulagača početkom tjedna djelovao ponovni skok cijena nafte iznad 54 dolara za barel, potaknuvši zabrinutost oko pritisaka visokih cijena energenata na korporativne zarade i osobnu potrošnju. Američka vlada, pak, izvijestila je o porastu potrošačkih cijena za 0,3 posto u veljači, premašivši očekivanja analitičara. Ta vijest uslijedila je dan nakon što je ulagače na oprez nagnalo priopćenje Fed-a o tome kako su u proteklim mjesecima ojačali inflatorni pritisci, što neki tumače najavom agresivnijeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Fed je u utorak podignuo kamatnu stopu sedmi put, na 2,75 posto. "Više nije riječ samo o nafti. Sada se priča i o kamatnim stopama", ocijenio je raspoloženje na tržištu Robert Drust, direktor trgovanja Wedbush Morgana.

Loše je odjeknuo i najnoviji podatak o povjerenju američkih potrošača, koje je u ožujku blago smanjeno kako su visoke cijene benzina ograničile raspoloženje Amerikanaca uvelike ovisnih o automobilima. Najviše su potonule dionice financijskih institucija, senzitivne na rast kamatnih stopa. Tako je dionica American Expressa oslabila 1,5 posto, a J.P. Morgana 0,4 posto.

Oštro spuštanje cijena nafte, koje su u srijedu potonule za 2,2 dolara, ispod 54 dolara za barel potaknule su kratkotrajne kupovine dionica. Među najvećim dobitnicama bila je dionica trećeg po veličini svjetskog proizvođača memorijskih čipova Microna, za 3,6 posto, budući da je izvijestio o tromjesečnoj dobiti nakon godine gubitaka. Značajnije su ojačale i dionice Intela, 1,5 posto. Među najvećim gubitnicama, pak, bile su dionice najvećeg svjetskog osiguravatelja American International Gorupa (AIG), koje su potonule 10 posto budući je kompanija objavila da je imala računovodstvenih pogrešaka u zadnjih 14 godina.

Ponovni skok cijena nafte krajem tjedna na rekordnih 56 dolara za barel pokvarili su raspoloženje ulagača. "Svi strahovi koje smo imali u vezi ožujka iskrsnuli su na površinu - i visoke kamatne stope i inflacija i skupa nafta", kazao je Larry Peruzzi, trgovac dionciama pri Th Boston Co. Asset managementu.

Tržišta sada polažu nade u travanj. "Veselimo se travnju, to je mjesec s najboljim izvedbama blue-chip dionica od 1950.", kazao je Al Goldman, valutni strateg A.G. Edwardsa.

Na europskim burzama cijene dionica početkom tjedna dotaknule su najniže razine u zadnjih sedam tjedana no pred kraj tjedna blago su se oporavile. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se na tjednoj se razini 0,2 posto, na 4.914 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,7 posto, na 4.373 boda.

Vrativši se na posao prvi puta nakon prošloga četvrtka, europski ulagači bili su fokusirani na slabu izvedbu azijskih i američkih burzi te na sagu oko preuzimanja Londonske burze (LSE). Dionice LSE potonule su 2,16 posto nakon što je Financial Times objavio da bi ponuda za njezinu kupovinu mogla biti odgođena zbog izvješća britanskih vlasti za zaštitu tržišne utakmice o tome jesu li ona ili ostale europske vodeće burze ustvari već monopoli. Rezultati dvomjesečne istrage Ureda za poštenu trgovini (OFT) mogli bi značiti da bi bilo kakvu ponudu za kupovinu LSE trebali razmotriti britanski regulatori.

Deutsche Boerse podnijela je ponudu za Londonsku burzu prošlog prosinca no povukla ju je nakon opozicije svojih dioničara, zadržavši pravo da se natječe ako svoju ponudu ponovno da konkurentski Euronext. U utorak su njezine dionice oslabile jedan posto. Među ostalim gubitnicima ističe se i dionica Arcelora, koja je pojeftinila 2,17 posto nakon što je taj europski konzorcij čelika najavio rezanje proizvodnje zbog slabe potražnje.

Blagi oporavak na tržištima pred kraj tjedna potaknulo je jačanje cijena dionica rudarskih koncerna, poput Anglo-Americana, Antofagasta i Xstrate, budući je cijena bakra na šangajskoj burzi dosegnula rekordnu razinu uslijed proključale kineske potražnje. Dodatno, The Economist Inteligence Unit ustvrdio je da će obojene kovine ove godine imati zvjezdanu izvedbu te će ponovno privući interes špekulativnih fondova.

Skupa nafta ponajviše je zaslužna za prodaju dionica zrakoplovnih kompanija, velikih potrošača goriva. Dionice njemačke Lufthanse uz to pogođene su i smanjivanjem investicijskog rejtinga. Ipak, najveća gubitnica bila je dionica nizozemske banke ABN Amro, oslabjevši tri posto, zbog skepticizma ulagača u pogledu glatke akvizicije talijanske banke Antoveneta, za koju je ponudila 6,3 milijarde eura. Tek u četvrtak, nakon uspješnog plasmana emisije novih dionica u vrijednosti 2,5 milijardi eura uspjela je nadoknaditi dio gubitaka na cijeni dionica.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se prošloga tjedna 0,3 posto, na 11.723 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙