FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordi na svjetskim burzama

LONDON, 6. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena dionica nasvjetskim burzama prošloga je tjedna podignuo vrijednosti najvažnijihindeksa na višegodišnje rekordne razine uslijed optimizma gledeameričkog gospodarstva. Ipak, tržišni sudionici jednim okom pozornoprate povijesno visoke cijene nafte.
LONDON, 6. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena dionica na svjetskim burzama prošloga je tjedna podignuo vrijednosti najvažnijih indeksa na višegodišnje rekordne razine uslijed optimizma glede američkog gospodarstva. Ipak, tržišni sudionici jednim okom pozorno prate povijesno visoke cijene nafte.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je u tome razdoblju 0,9 posto, na 10.940 bodova, najviše od lipnja 2001. Trgovci se nadaju da će u predstojećim danima preskočiti i psihološki važnu granicu od 11.000 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,23 posto na vrijednosti pa iznosi 2.070 bodova.

Katalizator za snažne kupovine dionica potkraj tjedna bio je podatak o skoku broja novih radnih mjesta u SAD-u u veljači za 262.000, najviše u protekla četiri mjeseca i znatno iznad očekivanja analitičara. "Većina trgovaca smatra da je gospodarstvo u prilično dobrom stanju, pa čak i boljem nego su ranije mislili", kazao je Brian Pears iz Victory Capital Managementa.

Oporavku tržišta pridonijeli su i gospodarski pokazatelji, budući su popustile zabrinutosti oko inflatornih pritiska. Američki institut za upravljanje nabavom objavio je kako je proizvodnja usporila rast u veljači, no i da je indeks cijena industrijskih komponenti smanjen. Američka vlada pak objavila je porast građevinskih aktivnosti u siječnju za 0,7 posto, u skladu s očekivanjima, budući su i privatni i javni graditeljski radovi dosegnuli rekordne razine.

Nadalje, Greenspan je pred američkim Kongresom izvijestio o umjereno dobrom rastu gospodarstva, a stratezi su njegove izjave protumačili kao signal da će Fed nastaviti umjereno podizati kamatne stope umjesto da ih podiže agresivno. "Greenspanove izjave nisu bile iznenađujuće. Sve je prilično transparentno rečeno. Tržište definitivno računa na umjereno povećanje kamatnih stopa", kazao je Owen Fitzpatrick, čelnik trgovine dionicama pri Citigroupu.

Podizanje investicijskog rejtinga dionicama proizvođača čipova i jačanje dionica farmaceutskih kompanija pomogli su oporavku indeksa nakon oštrih korekcija početkom tjedna. Dionica vodećeg proizvođača čipova u svijetu, Intela porasla je 2,6 posto, nakon što je ulagačka banka J.P. Morgan podigla njihov investicijski rejting. To je potaknulo kupovine i ostalih dionica toga sektora.

Ono što tržišta zabrinjava jest cijena nafte, koja je na njujorškom tržištu u jednom trenutku premašila 55 dolara za barel, što je najviša razina u povijesti toga tržišta. Skupa nafta podiže troškove poslovanja korporacijama i ograničava osobnu potrošnju, no potiče kupovine energetskih dionica. Tako je dionica Exxon Mobila poskupjela gotovo jedan posto, kao i ChevronTexacoa.

Istodobno na europskim burzama dionice su dosegnule najviše cijene u zadnjih 33 mjeseca, potpomognute dobrim vijestima preko Atlantika, ali i poslovnim rezultatima kompanija. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,6 posto, na 5.036 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 1,7 posto, na 4.423 boda.

Među najvećim dobitnicima među farmaceutskim kompanijama izdvaja se Sanofi-Aventis, treći po veličini proizvođač lijekova u svijetu, čije su dionice ojačale 1,7 posto, dosegnuvši najvišu razinu od siječnja prošle godine po objavi rasta dobiti za 18 posto na 5,25 milijardi eura u prošloj godini. "Oprezan sam optimist u pogledu farmaceutskih dionica", kazao je fond menadžer pri Aberdeen Asset Managementu Stephen Doherty. "One su vjerojatno prilično dobre vrijednosti na ovim razinama".

Na strani dobitnika našle su se i dionice British American Tobaccoa, ojačavši za 2,4 posto nakon što je izvijestio o prošlogodišnjoj neto dobiti od 1,1 milijardi funta, premašivši očekivanja analitičara. "U samom smo srcu sezone objave poslovnih izvješća a ono što tržišta žele su kompanije koje premašuju očekivanja", ocijenio je jedan londonski trgovac. Ojačale su i dionice njemačkog inženjerskog diva Siemensa za dva posto, pod utjecajem priča koje su se proširile tržištem da je za kupnju njegova gubitaškog poslovanja s IT uslugama zainteresiran francuski pružatelj IT usluga Atos Origin.

Inače dobro raspoloženje ulagača kvare visoke cijene nafte. I dok su pogodile ponajviše dionice aviokompanija, pomogle su rastu cijena dionica proizvođača nafte i pline u prosjeku za jedan posto, na najviše razine u posljednje gotovo tri godine. Po dobitcima su se isticale one British Petroleuma, ojačavši za dva posto i francuskog Totala, na dobitku od 0,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei u tome je razdoblju ojačao je 1,8 posto, na 11.873 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙