FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordne cijene nafte pritišću burze

NEW YORK/LONDON, 20. ožujka 2005. (Hina) - Rekordne cijene nafte, lošeprocjene poslovanja najvećeg svjetskog proizvođača vozila GeneralMotorsa te sektora proizvodnje čipova spustili su prošloga tjednavrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.
NEW YORK/LONDON, 20. ožujka 2005. (Hina) - Rekordne cijene nafte, loše procjene poslovanja najvećeg svjetskog proizvođača vozila General Motorsa te sektora proizvodnje čipova spustili su prošloga tjedna vrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 1,8 posto, na 10.629 bodova, na najnižu razinu u zadnja tri tjedna. Tehnološki Nasdaq oslabio je za više od dva posto, na 2.007 bodova, najniže u proteklih sedam tjedana, a tijekom trgovanja nakratko se spustio i ispod psihološki važne granice od 2.000 bodova.

Upozorenje General Motorsa da će mu ovogodišnja dobit biti i 80 posto niža od ranije procijenjene srušila je njegove dionice za čak 14 posto, na najnižu razinu od listopada 1992. To je potaknulo korekciju cijena i ostalih dionica u tome sektoru, pri čemu je dionica Forda pojeftinila 2,6 posto.

Dionice proizvođača čipova u prosjeku su pojeftinile za dva posto, nakon što je brokerska kuća Merrill Lynch objavila da je njihov potencijal za rast ograničen. Dionica Applied Materialsa oslabila je dva posto, a Intela 1,6 posto. "Izgledi za poluvodiče prilično su loši. Osim toga, svi su još zabrinuti cijenama nafte", opisao je raspoloženje na tržištu Evan Olsen, čelnik trgovine pri Stephens Inc.

Od većih gubitnica ističe se i dionica najvećeg svjetskog osiguravatelja American International Groupa (AIG), koja je potonula tri posto uslijed snižavanje njezina kreditnog rejtinga. Ulje na vatru dodala je i odluka upravnog odbora kompanije da otpusti dugogodišnjeg direktora Mauricea Greenberga.

Još više tržište je oneraspoložio skok cijena barela nafte na američkom tržištu na rekordnih 57,6 dolara. Visoki energetski troškovi pritišću cijene dionica jer narušavaju korporativne zarade i ograničavaju osobnu potrošnju koja potiče rast američkog gospodarstva. Na udaru su se tako našle dionice kemijskih kompanija, koje uvelike koriste naftu. Dionica Dow Chemicala spustila se 3,4 posto, a DuPonta 2,6 posto. I ostale dionice industrijskih konglomerata bile su zahvaćene korekcijom, pri čemu je dionica zrakoplovnog konzorcija Boeinga potonula gotovo tri posto. "U fazi korekcije tržište dionica nalazi se već šest dana, a najnovije vijesti samo su olakšale prodaje", ocijenio je raspoloženje na tržištu strateg AG Edwardsa, Al Goldam.

Svijetlu točku predstavljale su tek biotehnološke dionice. Predvodnik rasta cijena u tom sektoru bila je dionica Genentecha, koja je skočila gotovo 25 posto na 55 dolara, nakon što je američki Nacionalni institut za rak objavio da uz pomoć njegova lijek Avastin bolesnici od raka pluća žive dulje. U prosjeku su dionice biotehnoloških kompanija poskupjele gotovo pet posto.

Na europskim burzama cijene dionica potonule su prošloga tjedna na najnižu razinu u zadnjih šest tjedana pod utjecajem loših vijesti s američkih burzi i zabrinutosti oko podizanja kamatnih stopa u svijetu. Londonski Ftse indeks oslabio je 1,2 posto, na 4.923 boda. Frankfurtski DAX spustio se 0,8 posto na 4.327 bodova.

Indeksi su u srijedu pretrpjeli najveći dnevni bodovni pad u sedam mjeseci zbog zabrinutosti da bi se globalna monetarna politika možda morala brže zaoštravati nego se ranije smatralo kako bi se obuzdala inflacija. "Apetiti za rizikom opadaju i ulagači su zauzeli više defenzivni stav", kazao je Bill O'Neill, analitičar u JP Morgan Fleming Asset Managementu. "Puno toga ovisi o pitanjima troškova i inflacije, a tržište je zabrinuto da nas možda čeka novi inflacijski šok", dodao je.

Zbog zabrinutosti oko inflacije i kamatnih stopa tržišta će pomno pratiti podatak o američkim potrošačkim cijenama koji se očekuje idući tjedan, kao i sastanak američke središnje banke Fed i odluku o kamatnim stopama.

Na dobitku su bile i dionice naftnih kompanija pod utjecajem visokih cijena nafte na svjetskom tržištu, kojom se trenutno trguje po gotovo 55 dolara unatoč izjavama nekih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o povećanju proizvodnje. Dionice British Petroleuma, Shella i Totala sve su redom dobile na vrijednosti. "Ulagači sada shvaćaju da cijene nafte neće padati. To nije dobro za potrošače tog energenta poput kemijskih i energetskih kompanija jer cikličan utjecaj viših cijena neće nestati", kazao je Martin Tinker iz Execution Stockbrokers.

Na strani većih gubitnika bili su osiguravatelji, pri čemu su se isticale dionice Swiss Rea, oslabivši za 2,5 posto po objavi da je zasad odustao od programa otkupa dionica. Pojeftinile su i dionice njemačkog Allianza, nešto više od jedan posto, nakon što je izvijestio o većem od očekivanja gubitku u njegovoj posrnuloj podružnici Dresdner Bank. Drugi najviše pogođen sektor bio je bankarski, pri čemu su dionice Lloydsa, TSB-a, HSBC-a i HBOS-a u prosjeku oslabile između dva i pet posto.

Od silaznog trenda odudarale su dionice rudarskih kompanija poput Anglo Americana i Rio Tinta, potaknute približavanjem terminskih cijena bakra rekordnim razinama. Ojačale su i dionica Xstrate, nekih 1,8 posto, unatoč vijestima da im je brokerska kuća J.P.Morgan snizila investicijski rejting.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je u tome razdoblju 0,4 posto, na 11.879 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙