FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ante Bošković o Krvavom Uskrsu 91. na Plitvicama

PLITVICE, 2. travnja 2005. (Hina) - Redarstvene akcije na Plitvicama31. ožujka 1991., kada je život za domovinu položio prvi hrvatskiredarstvenik Josip Jović, danas se na komemorativnom skupu prisjetionjegov kolega policajac Ante Bošković, pripadnik tadašnjeAntiterorističke jedinice Lučko.
PLITVICE, 2. travnja 2005. (Hina) - Redarstvene akcije na Plitvicama 31. ožujka 1991., kada je život za domovinu položio prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović, danas se na komemorativnom skupu prisjetio njegov kolega policajac Ante Bošković, pripadnik tadašnje Antiterorističke jedinice Lučko.

Bio sam, priča Bošković, uz doktora Josipa Husara, koji je u ambulantnim kolima činio nemoguće da spasi Jovića, pogođenog puščanim metkom od 22 kalibra, koji se inače koristi, kako je dodao, u atentatima.

Husar ga je operirao u ambulantnim kolima kao da je u bolnici, no rane su bile smrtonosne, prisjeća se Bošković, dodajući kako je tada Plitvice nadlijetao helikopter JNA.

Nakon što smo stupili s njim u vezu i rekli da imamo ranjenika, Bošković kaže da nije htio sletjeti, ali je u pomoć došao hrvatski policijski helikopter i nakon što je on sletio, sletio je i onaj JNA koji je imao veliku oznaku Crvenog križa, ali, kako je napomenuo, i dvije instalirane rakete.

Jovića smo ukrcali u hrvatski policijski helikopter i prebacili u Zagreb, dodao je.

Bošković se prisjetio i kako su toga dana ujutro došli iz Zagreba, da je bila magla, te da je prije njih došla interventna policijska ekipa od 10-ak ljudi, koja je deblokirala Koranski most i prokrčila put.

"Došli smo u tri autobusa i bilo nas je dvjestotinjak. Na cesti su srpski teroristi postavili balvane tako da smo ih morali piliti motornim pilama kako bi mogli proći borbenim oklopnim vozilima. Došli smo u centar Plitvica pomoći kolegama policajcima koji su bili u okruženju. Iz zasjede su na nas počeli pucati, branili smo se i akcija je trajala čitav dan", rekao je. Dodao je kako su na koncu deblokirali taj prostor, nikoga nisu ubili, već zarobili teroriste, a među njima i ondašnjega srpskog čelnika Gorana Hadžića koji je prepraćen u Zagreb.

"Nakon toga na Plitvice je ušla JNA i blokirala hotel Jezero. Tako je to bilo", priča Bošković koji ističe kako bi o tim danima i događajima trebali govoriti aktivni sudionici, dečki koji su i danas došli na Plitvice odati počast svom kolegi Josipu Joviću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙