FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudman: suradnju RH s ICTY-jem može ocijeniti samo Meron, a ne del Ponte

WASHINGTON,5. ožujka(Hina) - Organizacija američkih HrvataHrvatsko-američka udurga (CAA) uputila je pismo predsjedatelju VijećaEuropske unije, luksemburškom ministru vanjskih poslova JeanuAsselbornu u vezi s naznakama da bi EU mogla odgoditi pregovore očlanstvu s Hrvatskom koji bi trebali početi 17. ožujka, ako Hrvatskane bude u potpunosti surađivala s Haškim sudom.
WASHINGTON,5. ožujka(Hina) - Organizacija američkih Hrvata Hrvatsko-američka udurga (CAA) uputila je pismo predsjedatelju Vijeća Europske unije, luksemburškom ministru vanjskih poslova Jeanu Asselbornu u vezi s naznakama da bi EU mogla odgoditi pregovore o članstvu s Hrvatskom koji bi trebali početi 17. ožujka, ako Hrvatska ne bude u potpunosti surađivala s Haškim sudom.

U pismu predsjednik CAA George Rudman tvrdi da o tome izvršava li Hrvatska svoje obveze prema Haškom sudu mogu odlučiti samo suci ICTY-ja, a ne glavna tužiteljica Suda Carla del Ponte, EU ili njezine pojedine članice, priopćio je CAA.

Rudman se u prilog svojoj tvrdnji poziva na presudu prizivnog vijeća Haškog suda u slučaju Tužitelj protiv Blaškića iz 1997. navodeći kako je prizivno vijeće presudilo da suci ICTY-ja odlučuju da li je neka zemlja članica UN-a prekršila obveze prema Sudu, a ne Vijeće sigurnosti, tužitelj ili zemlje članice UN-a.

Rudman je u izjavi za radio postaju Glas Amerike (VOA) rekao kako presuda navodi da "pojedine države članice Europske Unije ili Ujedinjenih naroda ne mogu poduzeti jednostrane mjere kako bi ishodile hrvatsku suradnju s Tribunalom, prije no što se o kvaliteti suradnje ne izjasne suci Tribunala" te da zato zbog slučaja Gotovina, EU "ne može kažnjavati Hrvatsku odgađanjem pregovora o članstvu zbog navodne nesuradnje s Tribunalom".

"O tome se još nisu izjasnili njegovi suci. Također, prema presudi u slučaju Blaškic, niti mišljenje glavne tužiteljice nije odlučan čimbenik, kada se ocjenjuje kvaliteta suradnje s Tribunalom", rekao je Rudman.

Rudman kaže da bi za ocjenu suradnje Hrvatske trebalo održati "svjedočenje na kojem bi Hrvatska mogla predočiti dokaze o svojoj suradnji s Tribunalom, dok bi Carla del Ponte mogla predočiti svoje dokaze u vezi slučaja Gotovina, da je on navodno u Hrvatskoj" a pošto "bi čuli obje strane, suci bi se izjasnili o tome kako Hrvatska surađuje s Tribunalom."

Rudman tvrdi da je sličan slučaj s kraja devedesetih, kada je tadašnja tužiteljica Louis Arbour optužila Hrvatsku da ne izvršava obveze. "Suci su, u vezi s barem jednom njezinom tvrdnjom, smatrali suprotno, odnosno dali su za pravo Hrvatskoj", kaže Rudman.

Komentirajući za VOA Rudmanove tvrdnje američka odvjetnica Nina Bang-Jensen, čelnica Koalicije za međunarodnu pravdu, organizacije koja lobira za kažnjavanje ratnih zlocina, je rekla: "Sudac Meron i tužiteljica del Ponte imaju različite uloge; svaki jednom godišnje izvješćuje Vijeće sigurnosti o suradnji država regije s Tribunalom. Europska unija može sama odlučiti čije će informacije saslušati i koristiti".

"Prema onom što sam ja čula, Europska unija upoznata je s mišljenjem i tužiteljice del Ponte i Tribunalova predsjednika Merona. Njihova su mišljenja o suradnji Hrvatske s Tribunalom identična - Hrvatska do sada nije izvršila svoje obveze prema Tribunalu", rekla je ona.

Glede Rudmanove ideje svjedočenja Jensen kaže da se "takvo svjedočenje u prošlosti nije nikad održalo" te da sumnja da bi do njega moglo doći prvenstveno jer bi tražilo predočivanje povjerljivih činjenice što "vjerojatno niti jedna od strana ne bi željela učiniti javno."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙