FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S&P: Hrvatski bankarski sustav jača

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - S&P: Hrvatski bankarski sustav jača
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - S&P: Hrvatski bankarski sustav jača

HINA - Financijski servis

Hrvatski bankarski sustav jača i trenutno je relativno sređen, nastavno na razdoblje ekonomske stabilnosti i investicija stranih banaka, stoji u danas objavljenom izvješću bonitetske kuće Standard & Poor's "Analiza rizika u bankarskoj industriji: Hrvatska".

Ekonomski i industrijski rizici u hrvatskom bankarskom sustavu, uzrokovani regionalnim političkim previranjima te prijašnjim propastima banaka, smanjeni su, a iako su još uvijek veći od prosjeka, usporedivi su s nekoliko novih zemalja članica Europske unije. Bankarska je industrija rehabilitirana, restrukturirana i privatizirana, navodi se u izvješću S&P-ovih analitičara.

Financijski profil hrvatskog bankarskog sustava, dodaje se, je zadovoljavajući, a trendovi su pozitivni. Rizici iz 2002. i 2003. godine koji su se odnosili na snažnu kreditnu ekspanziju su smanjeni, iako je kreditiranje stanovništva još uvijek snažno. Rizici vezani uz povećanje neto vanjske zaduženosti također su smanjeni krajem 2004. godine, a stopa njenog rasta je usporena.

"Hrvatski bankarski sustav ima koristi od zdravog gospodarskog rasta, kao i od strukturnih ekonomskih reformi, potaknutih stalnim stranim investicijama u očekivanju punopravnog članstva u EU", navodi se u izvješću.

Navodi se spremnost hrvatske Vlada da podrži bankovni sustav u 1990-tim godinama, kao i u novije doba, primjerice kod slučaja Riječke banke 2002. godine. Također, u izvješću se podsjeća i na reforme u zakonodavnom i nadzornom okviru bankovnog sustva, provedene u razdoblju od 2001. do 2003. godine.

No, usprkos tom napretku, u S&P-u smatra da otvaranje i transparentnost hrvatskog bankarskog sustava treba još više prilagoditi zapadnim bankarskim sustavima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙