FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Status quo oko dozvola za prijevoz za treće zemlje

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski prijevoznici i dalje moguobavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EUsamo na temelju međunarodnih dozvola za prijevoz tzv. CEMT dozvola,dok dozvole za treće zemlje mogu koristiti samo za prijevoz teretaizmeđu Slovenije i država koje nisu članice EU, rezultat je to danaszavršenog sastanka Mješovite komisije za cestovni promet Hrvatske iSlovenije, izvijestilo je Ministarstvo mora, turizma, prometa irazvitka (MMTPR).
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski prijevoznici i dalje mogu obavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EU samo na temelju međunarodnih dozvola za prijevoz tzv. CEMT dozvola, dok dozvole za treće zemlje mogu koristiti samo za prijevoz tereta između Slovenije i država koje nisu članice EU, rezultat je to danas završenog sastanka Mješovite komisije za cestovni promet Hrvatske i Slovenije, izvijestilo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR).

Na sastanku je dogovoreno da će se Mješovita komisija ponovo naći sredinom godine nakon što bude gotova analiza korištenja dozvola za treće zemlje kako bi se definiralo njihovo daljnje korištenje.

Hrvatsko izaslanstvo na dvodnevnom sastanku u Moravskim toplicama vodio je pomoćnik ministra za cestovni promet Igor Maly, dok su u izaslanstvu uz predstavnike MMTPR-a bili i predstavnici carine, te Hrvatske gospodarske komore.

Voditelj slovenskog izaslanstva, tajnik slovenskog ministarstva prometa, Matjaž Vrčko u izjavi, koju prenosi slovenska agencija STA, rekao je da su se dvije strane dogovorile o onome o čemu je u ovom trenutku moguće iznaći dogovor. Na području autobusnih prijevoza nema otvorenih pitanja, na području prijevoza robe razgovarano je o uporabi dopusnica CEMT, bilo je govora o izvanrednim prijevozima i o ostalim pitanjima, rekao je.

Slovenska je strana, kaže Vrčko, Hrvatsku ponovo informirala da samo primjenjuje zakonodavstvo EU te da nije prihvatila nikakve mjere protiv Hrvatske.

Dogovoreno je da će obje strane kroz dva mjeseca razmisliti o rješenjima, nakon čega bi trebao biti održan novi sastanak na kojem će se pokušati konačno riješiti te stvari u obostranu korist, rekao je Vrčko.

Voditelj hrvatskog izaslanstva Maly je, kako prenosi STA, kazao da će se novi sastanak održati na podlozi analize pet ovogodišnjih mjeseci.

Slovenska strana 4. veljače uvela je hrvatskim prijevoznicima obvezu plaćanja posebne carine na privremeni uvoz vozila prilikom ulaska u Sloveniju u prijevozu roba u države EU-a. Slovenija je to protumačila da provodi Uredbu Europske komisije br. 245/93 (radi se o carinskom propisu).

Hrvatska je, kao odgovor na to, uvela protumjeru prema kojoj slovenski prijevoznici prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU mogu obavljati samo na temelju CEMT dozvola, odnosno istovjetno kao slovenski prijevoznici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙