FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.

POREČ - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi, kojeg je danas Skupština Istarske županije proglasila prvim počasnim građaninom Istre, održali su sastanak u Poreču kojemu je domaćin bio istarski župan Ivan Jakovčić. Nakon sastanka Jakovčić je novinarima prenio da su Mesić i Prodi razgovarali o suradnji Hrvatske i Italije, europskom udruživanju te o prevladavanju najvećih svjetskih kriznih žarišta. Rekao je da su se Mesić i Prodi složili da odgoda datuma pregovora o ulasku Hrvatske u EU nije dobra, kako za Hrvatsku tako ni za EU. Prodi je obećao da će kao i do sada činiti sve kako bi Hrvatska što prije postala punopravnom članicom Europske unije, rekao je Jakovčić.

ZAGREB - Hrvatski sabor je na samom kraju današnjeg zasjedanja raspravio Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ribarstvu, koji bi trebao poboljšati kontrolu ribolova i zaštitu pojedinih ribolovnih područja. Oporbeni klubovi načelno su podržali namjeru da se poboljša zaštita ribljeg fonda, no smatraju da predlagatelj nije bio dovoljno socijalno osjetljiv, pogotovu u odredbama koje se odnose na mali, sportski i rekreacijski ribolov. Zbog brojnih nedorečenosti, oporba je zatražila da se o predloženom raspravlja u dva čitanja, a ne u hitnoj proceduri, kako predlaže Vlada. HDZ, međutim, smatra da se prijedlog može usvojiti uz male preinake. Saborski klubovi i zastupnici dobrim su danas ocijenili što se kroz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu određuje rok u kojem općine i gradovi moraju donijeti programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Zastupnici su opetovali da poljoprivredno zemljište ne smije završiti u rukama stranaca te zatražili da se spriječi usitnjavanje parcela.

ZAGREB - Hrvatski sabor bi u sutrašnjem nastavku zasjedanja trebao razmotriti Konačni prijedlog izmjena Zakona o područjima županija, gradova i općina. Vlada je tim prijedlogom predvidjela osnivanje osam novih općina, a odustala je od osnivanja općine Budrovci, koje je predlagala u prvom čitanju. Saborska oporba je predložene izmjene u prvom čitanju nazvala izbornim inženjeringom.

ZAGREB - Uprava Jadranskog naftovoda odbacila je danas tvrdnje ekoloških udruga da javnost nije obaviještena o svim incidentima na naftovodu, nazvavši ih insinuacijama. U priopćenju Janaf ističe da je u tim slučajevima postupao sukladno zakonskim propisima, internim pravilnicima i planovima postupanja u izvanrednim okolnostima. Također, tvrdi da je o svim incidentima na vrijeme i u skladu sa zakonom izvijestio nadležna tijela državne uprave kao i resorno ministarstvo. Janaf podsjeća da su se od od 1. siječnja 2003. do danas ukupno dogodila četiri slučaja izlijevanja nafte na dionici Sisak-Slavonski Brod, a da će se na njoj, nakon završetka ispitivanja cjevovoda, provesti obnova ili zamjena cijevi oštećenih tijekom Domovinskog rata.

VUKOVAR - Pred vijećem Županijskog suda u Vukovaru danas je započela obnovljena glavna rasprava u postupku protiv šestorice hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, optuženih da su 1991. u Borovu nedaleko od Vukovara počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Glavna rasprava u tom postupku, u kojemu je prvotno bilo optuženo osam osoba, završila je 13. srpnja 2004. Krivima su tada proglašena šestorica optuženika i osuđena su na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju 55 godina, dok su dvojica optuženika oslobođena krivnje. Vrhovni sud je, međutim, ukinuo presudu, obrazloživši to "procesnim razlozima.

ZAGREB - Ivica Mudrinić izabran je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća za novog predsjednika GSV-a, kao predstavnik poslodavaca, a potpredsjednicom GSV-a imenovana je Jadranka Kosor, kao predstavnik Vlade, izvijestio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Imenovanje Vilima Ribiča za potpredsjednika GSV-a, kao predstavnika sindikata, potvrditi će se na sljedećoj sjednici.

ZAGREB - Županijski odbor HDZ-a Zagrebačke županije na današnjoj je sjednici jednoglasno donio odluku da je nositelj liste HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima Branimir Pasecky. Pasecky je također i kandidat te stranke za župana Zagrebačke županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙