FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Disney profitira od prekida suradnje s osnivačima Miramaxa

LOS ANGELES, 31. ožujka 2005. (Hina/AP) - Prekid 12-godišnje suradnjeizmeđu Walt Disney Co. i filmskih pionira Boba i Harveya Weinsteinaotvara kompaniji nove mogućnosti: snimanje jeftinijih obiteljskihfilmova i koprodukciju nastavaka nekih od najvećih Miramaxovihhitova.
LOS ANGELES, 31. ožujka 2005. (Hina/AP) - Prekid 12-godišnje suradnje između Walt Disney Co. i filmskih pionira Boba i Harveya Weinsteina otvara kompaniji nove mogućnosti: snimanje jeftinijih obiteljskih filmova i koprodukciju nastavaka nekih od najvećih Miramaxovih hitova.

Disney bi ipak mogao izgubiti na prestižu koji ide s Weinsteinovima. Morat će se također riješiti dojma da ne može dugo održavati suradnju s partnerima, što je ključni preduvjet za potpisivanje novog partnerskog ugovora s Pixar Animation Studios.

Financijski analitičari odlasku Weinsteinovih ne pridaju velik značaj, ističući kako Disney ima pravo posvetiti se filmovima s manjim budžetom namijenjenim tradicionalnoj obiteljskoj publici.

"Mislimo da je mudro da Disney prioritet stavlja na prihode" umjesto na prestižne filmove koji slabo zarađuju, ocjenjuje analitičar Goldman Sachsa Anthony Noto.

Disney je 1993. kupio Miramax za 80 milijuna američkih dolara, nadajući se jeftinim hitovima kao što je bio "Pulp Fiction".

Glavni direktor Disneyja Michael Eisner nije, međutim, podržao ambicije Weinsteinovih o širenju tvrtke, snimanju većih i skupljih filmova i prelasku na izdavaštvo.

Braća Weinstein ostvarila su ipak ono što Disney nije mogao sam - filmove nagrađene Oscarom. Tri Miramaxova filma - "Engleski pacijent", "Zaljubljeni Shakespeare" i "Chicago" - nagrađena su Oscarom za najbolji film, a studio je tijekom godina prikupio i brojne druge nagrade i nominacije. Samo ove godine njihovi filmovi dobili su 20 nominacija, uključujući dvije u kategoriji za najbolji film za "Avijatičara" i "San za životom J.M. Barriea".

Disney je srezao budžete za filmove producirane pod okriljem Walt Disney Picturesa i Touchstonea kako bi se mogao posvetiti filmovima namijenjenim obiteljskoj publici.

Miramaxu će tako ostati manje od polovice dosadašnjeg budžeta. Morat će se također snaći bez talentiranih redatelja kao što su Quentin Tarantino, Kevin Smith i Robert Rodriguez koji su najavili da će svoje iduće projekte realizirati u novoj tvrtki braće Weinstein.

Predsjednik Disneyjevih studija Dick Cook namjerava, međutim, angažirati kreativni tim kako bi Miramax ostao ozbiljan igrač u svijetu neovisnog filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙