FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Predstavljen projekt "Adamićevo doba 1780-1830"

RIJEKA, 31. ožujka 2005. (Hina) - Otvorenjem izložbi "Adamićevo doba" "i "Trst - sudbina luke i građana na razmeđu 18. i 19. stoljeća" usrijedu na večer u Muzeju Grada Rijeke predstavljen je projekt"Adamićevo doba 1780-1830" .
RIJEKA, 31. ožujka 2005. (Hina) - Otvorenjem izložbi "Adamićevo doba" " i "Trst - sudbina luke i građana na razmeđu 18. i 19. stoljeća" u srijedu na večer u Muzeju Grada Rijeke predstavljen je projekt "Adamićevo doba 1780-1830" .

Projekt "Adamićevo doba 1780-1830" oslikava razdoblje intenzivnog razvoja Rijeke u tom razdoblju kroz osobu Andrije Ljudevita Adamića.

Projekt je nastajao protekle četiri godine u Muzeju Grada Rijeke, a surađivalo je 30 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Italije i Velike Britanije.

Kako je rekao ravnatelj ovoga muzeja i autor izložbe "Adamićevo doba" Ervin Dubrović, cilj je prikazati razvoj Rijeke u doba dviju revolucija, građanske i tehnološke na prijelazu 18. u 19. stoljeće, ali ne u lokalističkom smislu već kao prikaz Europe tadašnjeg vremena. U tih pedeset godina Rijeka je zadobila konture suvremenog urbanog središta, postala je značajna luka i trgovačko središte a ujedno se u njoj razvijao bogat društveni život građanstva.

Na izložbi su predstavljene grafike i crteži Rijeke, keramički i stakleni predmeti iz tog doba te knjige i ilustracije koji oslikavaju život grada na prijelazu stoljeća.

Andrija Ljudevit Adamić (1766-1828) bio je vješt i priznat veletrgovac, političar, financijer i arhitekt. Trgovao je na cijelom europskom području a prevozio je robu i na Kubu te u Brazil. Njegova tvrtka je u to vrijeme bila najjača trgovačka kuća na Malti a imao je predstavništvo i u Tunisu. Kao arhitekt osmislio je i projektirao mnoge građevine u Rijeci, uključujući prvo veliko kazalište te je sudjelovao u planiranju proširenja grada na zapad i nasipavanjem morske obale.

Izložba "Trst - sudbina luke i građana na razmeđu 18. i 19. stoljeća" djelo je Gradskog muzeja povijesti i umjetnosti iz Trsta a predstavlja usporedni pogled na Trst kao konkurentsku luku Rijeci te grad vrlo sličnog razvojnog puta. Na njoj su predstavljene grafike s vedutama Trsta i njegovih građevina, minijature portreta njegovih patricija i izvorna građanska odjeća iz tog vremena.

Na otvorenju izložbe bili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Općinskog vijeća Trsta Bruno Sulli, ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba Flavio Andreis i ravnatelj Gradskog muzeja povijesti i umjetnosti iz Trsta Adriano Dugulin.

Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja.

Projekt će se nastaviti organizacijom još nekoliko manifestacija do ljeta, tiskat će se monografija s radovima znanstvenika i stručnjaka o ovom području, a izložba će potom biti predstavljena i u drugim gradovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙