FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 31. ožujka

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 31. ožujka.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 31. ožujka.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker sa suradnicima na susretu s novinarima govorit će o prihodima u proračunu za 2004. godinu (12,00 sati, Ministarstvo financija, Katančićeva 5).

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta susrest će se s državnim ministrom prometa, pošte i telekomunikacija Slovačke Pavolom Prokopovičem s kojim će razgovarati o razvoju mreža autocesta u Hrvatskoj, spajanju na paneuropske prometne koridore, posebice izgradnji koridora Vc, suradnji u rekonstrukciji željezničke infrastrukture, korištenju hrvatskih luka Rijeka i Ploče te razvoju turizma. Nakon susreta bit će održana konferencija za novinare (16,00 sati, Ministrstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Nazorova 61).

ZAGREB - Na sedmoj sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice govorit će se između ostaloga o stanju na emitivnim tržištima i aktualnoj problematici u pripremi ovogodišnje turističke sezone. Bit će podneseno izvješće o radu HTZ-a i financijskom poslovanju u 2004. godini, izvješće o naplati boravišne pristojbe za prošlu godinu te prijedlog financijske podrške Croatia Airlinesu za posebne pred i posezonske zračne mostove za Hrvatsku u 2005. (10,30 sati, HTZ, Iblerov trg 10/IV).

ZAGREB - Poslovodstvo Croatia osiguranja na konferenciji za novinare predstavit će poslovne rezultate ostvarene u 2004. godini kao i planove poslovanja za ovu godinu (13,00 sati, Croatia osiguranje, Miramarska 22).

TERME MORAVCI (Slovenija) - Mješovita hrvatsko-slovenska komisija za cestovni promet razmatrat će pitanja prijevoza putnika i tereta između dviju država, priopćilo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Hrvatska strana očekuje rješenje pitanja cestovnog prijevoza tereta iz Slovenije za treće države koji je hrvatskim prijevoznicima od 4. veljače onemogućen bez plaćanja posebne carine na privremeni uvoz vozila prilikom svakog ulaska u Sloveniju, iako imaju međunarodne (CEMT) ili slovenske dozvole. Na dnevnom redu sastanka predviđena je i razmjena podataka o prijevozu putnika i tereta između dvije države. (Ministarstvo je najavilo priopćenje o rezultatima sastanka).

ZAGREB - Na konferenciji za novinare kartičarske tvrtke MasterCard Europa bit će predstavljeni rezultati istraživanja o navikama i stavovima korisnika kartica u sedam zemalja srednjoistočne Europe (Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Rusija, Ukrajina i Hrvatska). (11,00 sati, Hotel Arcotel, Branimirova 29).

ZAGREB - Predstavnici Karlovačke pivovare na konferenciji za novinare predstavit će poslovne rezultate tvrtke u 2004. godini kao i planove za ovu godinu (10,30 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Predstavnici njemačke zrakoplovne kompanije Germanwings na konferenciji za novinare govorit će o značaju hrvatskog tržišta za njihovu kompaniju. Osim toga, predstavit će nove rute Berlin - Zagreb i Berlin - Split te najaviti ljetne rute Koeln - Split (10,45 sati, Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Upravljanje poslovnim prostorima Grada Zagreba, prodaja tih prostora u vlasništvu države i grada te utvrđivanje kriterija za njihovu prodaju neke su od tema o kojima će se govoriti na konferenciji za novinare Obrtničke komore Zagreba (11,00 sati, Obrtnička komora Zagreba, Ilica 49).

ZAGREB - Hrvatski su građani za ispunjavanje svojih obveza po porezu na dohodak od lipnja 2001. do lipnja 2002. potrošili 57 milijuna kuna, ili oko 0,03 posto BDP-a, podatci su Instituta za javne financije (IJF). Institut je metodom intervjua licem u lice pokušao procijeniti visinu i strukturu troškova oporezivanja odnosno samo trošak koji obveznik ima za ispunjavanje prijave poreza na dohodak. Troškovi obuhvaćaju vrijeme, plaćene naknade, eventualna plaćanja poreznim savjetnicima, neplaćenu pomoć i dr. Istraživanje je obuhvatilo 300 ispitanika na temelju slučajnog uzorka. Ukupni bruto društveni troškovi poreza na dohodak građana u Hrvatskoj su (u odnosu prema drugim zemljama) relativno niski i iznose oko 56,9 milijuna kuna. To znači da za iznos od 100 kuna poreza na dohodak koje ubere porezna uprava, građani snose dodatne troškove od oko 80 lipa, navodi Vjekoslav Bratić u članku "Koliko oporezivanje košta građane?", objavljenom u Newsletteru, povremenom glasilu IJF-a.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj 2005. iznosila je 4.236 kuna, što pokazuje nominalni pad za 1,8 posto ili za 76 kuna, a realni za 2,1 posto u odnosu na prosinac 2004. U odnosu pak na isti mjesec prošle godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za siječanj 2005. nominalno je viša za 4,1 posto ili za 166 kuna, dok je realni rast iznosio 2,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Najviša prosječna neto plaća za siječanj, gledamo po pojednim djelatnostima, isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 7.906 kuna, a najniža u štavljenju i obradi kože, od 2.186 kuna.

ZAGREB - U distributivnoj trgovini u Hrvatskoj su u četvrtom tromjesečju prošle godine poslovni subjekti (pravne osobe i obrtnici) ostvarili ukupno 55,4 milijarde kuna prometa, objavio je Državni zavod za statistiku. Pritom su pravne osobe realizirale 52,07 milijardi kuna prometa ili 94 posto, a obrtnici 3,3 milijarde kuna ili šest posto ukupnog prometa u distributivnoj trgovini. Na kraju 2004. godine pravne su osobe imale 22.920 prodavaonica/servisa, a obrtnici 21.915. Ukupno je u distributivnoj trgovini zaposleno 208.533 osoba, od čega je njih 164.515 u pravnim subjektima, a 44.018 u obrtu.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙