FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska po gospodarskim kriterijima već mogla u EU

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Svakim novim širenjem Europska unijapostaje bogatija za nekoliko siromašnijih članica, a iduće širenje naRumunjsku i Bugarsku po tome neće biti iznimka, piše francuski LeFigaro u članku o gospodarskom stanju Rumunjske, Bugarske, Turske iHrvatske među kojima izdvaja Hrvatsku kao gospodarski najrazvijenijegkandidata za priključenje EU-u.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Svakim novim širenjem Europska unija postaje bogatija za nekoliko siromašnijih članica, a iduće širenje na Rumunjsku i Bugarsku po tome neće biti iznimka, piše francuski Le Figaro u članku o gospodarskom stanju Rumunjske, Bugarske, Turske i Hrvatske među kojima izdvaja Hrvatsku kao gospodarski najrazvijenijeg kandidata za priključenje EU-u.

"Hrvatskoj pak, čiji je nacionalni dohodak po glavi stanovnika upola veći od tih triju zemalja, a veći je čak i od Latvije koja je već postala članicom Unije, upravo je odbijen zahtjev za otvaranjem pregovora. Razočaranje je tim veće što je Hrvatska, prema strogim gospodarskim kriterijima, već trebala biti integrirana u Europsku uniju", piše francuski Le Figaro od utorka.

"'Kada se stigne u Zagreb iz Sofije, doista se ima dojam da se vraća u Europu', priznaje jedan visoki europski dužnosnik. Unatoč ratu za neovisnost koji je donio 15.000 mrtvih, tisuće izbjeglica i 37 milijardi američkih dolara štete, hrvatski glavni grad i dalje odiše šarmom starog švicarskog grada koji je zaboravio napraviti face-lifting. 'Hrvati se rado žale da su ih ratna razaranja stajala dvostrukog BDP-a', ironično primjećuje jedan francuski poslovni čovjek u Zagrebu. Cijena neovisnosti udvostručila se zbog velikog gospodarskog šoka. 'Tržište od dvadeset milijuna potrošača iz doba socijalizma smanjilo se na četiri milijuna', objašnjava on", navodi pariški list.

"Iznimna turistička privlačnost jadranske obale za mnoge Hrvate predstavlja spas. Zemlja godišnje ugosti 9,4 milijuna turista, dva puta više nego ima stanovnika. 'Prihvat dijela stranih turista u privatnom smještaju zasigurno je zemlju poštedio socijalnih nemira', napominje europski dužnosnik. Turistička mana također je omogućila uštedu deviza. Zemlja si stoga može priuštiti luksuz da je 'već gotovo na euru s marginom fluktuacije domaće valute od samo 1,5 posto prema utvrđenom paritetu'. I to bez inflacije", piše list.

"Bolna je točka, međutim, javni dug koji je dosegnuo 81,5 posto BDP-a. Industrija koja je još velikim dijelom u državnom vlasništvu druga je slaba točka. Javni sektor čini 40 posto gospodarstva, s brojnim tvrtkama koje je teško privatizirati kao što su brodogradilišta, čeličane i jedna tvornica aluminija. 'Za razliku od njih, lako je privatizirati priobalne hotele, no lokalno stanovništvo ne prima dobro njihovu prodaju strancima', dodaje dužnosnik", piše Le Figaro u članku posvećenom stanju gospodarstava Rumunjske, Bugarske, Turske i Hrvatske, kandidata za priključenje EU-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙