FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pedsjednik Hrvatskog sabora V. Šeks o odluci Vijeća ministara EU

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks u današnjoj izjavi o odluci Vijeća ministara EU o odgodi početkapregovora s Hrvatskom ističe kako tu odluku smatra kratkotrajnom iprivremenom te pozdravlja zaključke Vijeća kojima je prihvaćenpregovarački okvir.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u današnjoj izjavi o odluci Vijeća ministara EU o odgodi početka pregovora s Hrvatskom ističe kako tu odluku smatra kratkotrajnom i privremenom te pozdravlja zaključke Vijeća kojima je prihvaćen pregovarački okvir.

"Siguran sam kako je prihvaćanjem pregovaračkog okvira učinjen napredak u hrvatskom integracijskom putu, s konačnim ciljem ulaska Hrvatske u punopravno članstvo u EU", navodi predsjednik Sabora u izjavi.

Također je uputio zahvalu predsjednicima parlamenata svih zemalja EU koje su dosadašnje napore Hrvatske ocijenili vjerodostojnim i principijelnim te bezuvjetno podržali početak pregovora, a što se tiče zemalja koje to nisu, izrazio je uvjerenje kako će i one ubrzo promijeniti svoj sadašnji stav i na slijedećem sastanku u Bruxellesu doprinijeti jednodušju u EU o potpunoj spremnosti Hrvatske za otvaranje pregovora.

U tom smislu nastavit ću s diplomatskim parlamentarnim dijalogom s tim zemljama, poručio je predsjednik hrvatskog parlamenta Vladimir Šeks.

Dodaje da će Hrvatska i Hrvatski sabor i nadalje nastaviti s istim intenzitetom ukupnog političkog djelovanja i čvrsto kao i do sada ustrajati na provedbi svih segmenata euro-integracijskog procesa, nastaviti s usvojenom dinamikom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa standardima EU, kao i s pripremama za vođenje pregovora s EU.

U izjavi Šeks navodi kako neposredno prije donošenja odluke Vijeća ministara, na sjednici stalnog odbora COREPERA, nije bilo postignuto jedinstveno stajalište svih članica EU o suradnji Hrvatske s međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. To je neosporna činjenica, tako da ova jučerašnja odluka Vijeća ministara i posljedica takve odluke nije bila neočekivana. Ali, isto tako želim naglasiti da takva odluka Vijeća ministara i posljedično odgađanje pregovora nije nešto što je za Hrvatsku poželjno.

Činjenica je da smo htjeli pregovore, no to se nije dogodilo i to nije ništa tragično i dramatično za Hrvatsku, navodi Šeks i dodaje kako je Hrvatska s pravom očekivala konsenzus svih članica o suradnji Hrvatske s Haagom i početak pregovora.

S pravom smo to očekivali budući smo sigurni kako smo učinili apsolutno sve što je objektivno u našoj moći, u rješenju tog jedinog preostalog uvjeta međunarodne zajednice, navodi predsjednik Hrvatskog sabora u današnjoj izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙