FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri financija eurozone nisu postigli sporazum o proračunskom paktu

BRUXELLES, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ministri financija EUpozvali su na hitne pregovore oko proračunskih pravila dizajniranih zazaštitu tečaja eura nakon maratonskih razgovora koji su prekinuti uranim jutarnjim satima u utorak bez sporazuma o tome koliko bi se tapravila trebala olabaviti.
BRUXELLES, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ministri financija EU pozvali su na hitne pregovore oko proračunskih pravila dizajniranih za zaštitu tečaja eura nakon maratonskih razgovora koji su prekinuti u ranim jutarnjim satima u utorak bez sporazuma o tome koliko bi se ta pravila trebala olabaviti.

"Postigli smo dobar napredak, još je teško ali napredujemo prema sporazumu", kazao je vidljivo zabrinut luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, nakon što je predsjedao 10-satnim razgovorima 12 ministara financija članica eurozone.

U nastojanju da ugodi Njemačkoj i ostalima, predložio je da se pravila Pakta o stabilnosti i rastu učine manje striktnima kada zemlje krše proračunske limite zbog recesije u gospodarstvu ili zbog troškova restrukturiranja mirovinskih sustava.

Pakt je bio dizajniran da štiti euro nakon lansiranja u 1999., garantirajući da vlade zemalja članica eurozone neće ulaziti u prekomjerne proračunske minuse. Njemačka, glavni inicijator toga pakta, lani je treću godinu zaredom prekoračila proračunskim manjkom limit od tri posto BDP-a, kao i Francuska, a bitka koju su vodile kako bi izbjegle sankcije pokrenula je aktualne pregovore.

Po riječima dužnosnika EU, Njemačka je bila vrlo nezadovoljna Junckerovim prijedlozima uglavnom zato što u njemu nije bilo eksplicitne klauzule po kojoj bi se troškovi ujedinjenja te države isključivali kada se mjeri udovoljava li ona EU pravilima o proračunskom manjku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙