FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa blagoslovio okupljene vjernike s prozora svoje sobe

RIM, 30. ožujka 2005. (Hina) - Papa Ivan Pavao II. u srijedu se pojaviona prozoru kako bi rukom blagoslovio okupljene vjernike, ali mupokušaj da im se obrati preko mikrofona ponovno, kao ni na Uskrs, nijeuspio.
RIM, 30. ožujka 2005. (Hina) - Papa Ivan Pavao II. u srijedu se pojavio na prozoru kako bi rukom blagoslovio okupljene vjernike, ali mu pokušaj da im se obrati preko mikrofona ponovno, kao ni na Uskrs, nije uspio.

Unatoč svim zabranama liječnika da se izlaže hladnom zraku, Ivan Pavao II. se, nakon što je odgođena opća audijencija, ipak pojavio na prozoru kako bi umanjio zabrinutost koja vlada oko njegovog zdravstvenog stanja, a vjernici su mu odgovorili klicanjem i dugim pljeskom.

Papa je ponovno izgledao umorno i iscrpljeno, i za očekivati je da posluša naredbu liječnika o obustavi svih aktivnosti, kako bi pokušao vratiti snagu i oporaviti se od traheotomije koja mu je provedena 24. veljače.

Potreba za potpunim odmorom u narednom razdoblju postavlja se kao imperativ ako se potvrde pretpostavke današnjeg talijanskog tiska da bi Papa sljedeći tjedan mogao biti operiran u bolnici Gemelli kako bi mu se postavilo sondu za hranjenje.

Corriere della Sera u srijedu pojašnjava kakvu bi se kiruršku intervenciju načinilo nad Papom. Budući da zbog napredovanja Parkinsonove bolesti, od koje pati još od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, Ivan Pavao II. gotovo više ne može gutati, pa čak i kad pije vodu postoji opasnost da mu tekućina uđe u dušnik, odlučeno je da mu se sonda postavi izravno u želudac, čime bi se riješilo pitanje hranjenja.

Riječ je o sustavu nazvanom PEG (percutaneus endoscopic gastrostomy), a zahvat se obavlja uz primjenu lokalne anestezije, piše talijanski dnevnik.

Ako se ostvari scenarij koji najavljuje Corriere della Sera, Papa će sljedećeg tjedna biti smješten u bolnicu Gemelli već treći puta u posljednja dva mjeseca. Prvi put je zbog respiratorne krize smješten u bolnicu u noći na 2. veljače, a izašao je 10. veljače. No u bolnicu je ponovno smješten već 24. veljače, kad mu je načinjena i traheotomija.

Iz bolnice je izašao 13. ožujka, ali tijek oporavka nije išao prema liječničkim očekivanjima, među ostalim i zbog toga što se Papa previše iscrpljivao. Liječnici mu nisu dopustili, ali je on svejedno tijekom Križnoga puta kod Coloseuma pred televizorom sjedio svih gotovo dva sata, a i za Uskrs je na prozoru proveo gotovo 15 minuta, što nije smio, pa je sve to utjecalo na pogoršanje njegova zdravstvenog stanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙