FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječnici: Papa će možda morati nositi cjevčicu za disanje do kraja života

VATIKAN , 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Papa Ivan Pavao II moždaće u predjelu grla morati nositi cjevčicu za disanje ili kanilu dokraja života, a na taj način povećana je opasnost od infekcija,izvijestili su u ponedjeljak medicinski stručnjaci.
VATIKAN , 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Papa Ivan Pavao II možda će u predjelu grla morati nositi cjevčicu za disanje ili kanilu do kraja života, a na taj način povećana je opasnost od infekcija, izvijestili su u ponedjeljak medicinski stručnjaci.

Oni su također kazali kako će se sve osobe koje se već godinama brinu o Papinu zdravlju morati postupno priviknuti na rukovanje nizom pomagala, poput cjevčica, aparatića i filtera koji se koriste kod pacijenata kod kojih je obavljena traheotomija.

Prema mišljenju stručnjaka, u ovakvim slučajevima najveću opasnost predstavlja češća mogućnost infekcija. Profesor Roberto Filipo, liječnik na Rimskom medicinskom sveučilištu objasnio je da kod osoba koje dišu kroz traheju teoretski postoji češća mogućnost za dobivanje raznih infekcija nego kod osoba koje zrak udišu kroz nos ili grlo, budući nema prirodnih filtera koji se nalaze u nosu i grlu svake osobe.

No, liječnici se isto tako slažu da opasnost od infekcija kod Pape ne mora biti tako velika prepreka ukoliko se kanila uvijek bude održavala savršeno čistom, posebno kada Sveti Otac bude prehlađen kada će biti i više sekreta.

Potreba za trajnom kanilom kod Pape dovodi se u vezu sa Parkinsonovom bolešću, progresivnim neurološkim stanjem koje dovodi do neelastičnosti mišića, što rezultira nemogućnošću gutanja i utječe na disanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙