FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka privlači ulagače zemljopisnim položajem i jeftinom radnom snagom

BRATISLAVA, 30. ožujka 2005. (Hina/TASR) - Petsto svjetskih kompanijauvrstilo je Slovačku u anketi Economist Intelligence Unit-a međunajprivlačnije zemlje za premještanje proizvodnje, prenosi slovačkidnevni list SME.
BRATISLAVA, 30. ožujka 2005. (Hina/TASR) - Petsto svjetskih kompanija uvrstilo je Slovačku u anketi Economist Intelligence Unit-a među najprivlačnije zemlje za premještanje proizvodnje, prenosi slovački dnevni list SME.

Među 60 zemalja prva tri mjesta zauzele su Indija, Kina i Češka dok se Slovačka našla na 12. mjestu.

Slovačka je prednjačila u odnosu na susjedne zemlje u kategoriji zemljopisnog položaja i niskih troškova rada. U usporedbi s Poljskom i Mađarskom, koje su zauzele 5. odnosno 8. mjesto, Slovačka je osvojila više bodova i u kategoriji makroekonomske stabilnosti.

Loše ocjene dobila je pak slovačka infrastruktura koja je po ispitanicima EIU-a lošija čak i od indijske. U srednjoj Europi najbolju infrastrukturu po njihovu mišljenju ima Češka.

Slovački su radnici istodobno ocijenjeni slabije kvalificiranima za rad čak i od kineskih. EIU-ova anketa očitovala je i sve značajnije mjesto istočnoeuropske regije u kategoriji offshoringa. Ispitanici su u tom kontekstu pohvalili kombinaciju niskih troškova rada i stabilnog makrogospodarskog okruženja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙