FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader u petak u Bratislavi o bilateralnim odnosima i početku pregovora

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader putujeu petak u službeni posjet Slovačkoj gdje će, osim razgovora obilateralnim odnosima gdje nema otvorenih pitanja, zasigurno bitiriječi i o potpori Bratislave Zagrebu glede datuma početka pregovora sEuropskom unijom.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader putuje u petak u službeni posjet Slovačkoj gdje će, osim razgovora o bilateralnim odnosima gdje nema otvorenih pitanja, zasigurno biti riječi i o potpori Bratislave Zagrebu glede datuma početka pregovora s Europskom unijom.

Iako primarni cilj posjeta nije traženje potpore za početak pregovora Hrvatske i EU, budući da je Slovačka svoju potporu mnogo puta isticala, pregovori će "sigurno biti jedna od važnijih tema razgovora", saznaje se u četvrtak iz hrvatskih diplomatskih izvora.

"Slovačka bezuvjetno podupire Hrvatsku u pogledu početka pregovora a ovaj posjet bit će prigoda da se od naših prijatelja zatraži daljnja potpora", dodao je isti izvor.

Slovačka je dosad isticala kako podržava hrvatska nastojanja za pristup euroatlantskim integracijama, a posljednju je potvrdu takvog stajališta Zagreb dobio u srijedu kada je slovački ministar vanjskih poslova Eduard Kukan izjavio za agenciju TASR da Bratislava zagovara početak pristupnih pregovora između Hrvatske i EU za 17. ožujka, naglasivši pritom da ipak "ne može biti popuštanja" glede zahtjeva da odbjegli general Ante Gotovina mora biti izručen Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Tu ne može biti popuštanja", kazao je Kukan, dodavši da nije sasvim sigurno da Hrvatska ne surađuje s Haškim sudom. Početak pregovora s Hrvatskom bio bi, misli Kukan, pozitivan signal Balkanu i to je slovačko stajalište.

Tijekom posjeta Sanader će se sastati sa svojim slovačkim kolegom Mikulašem Dzurindom i predsjednikom slovačkog parlamenta Pavolom Hrušovskim, a na radnoj večeri razgovarat će i sa slovačkim predsjednikom Ivanom Gašparovičem, Slovakom hrvatskog podrijetla. Sanader će posjetiti i Devinsko Novo Selo gdje će se sastati s hrvatskom zajednicom.

Uz premijera Sanadera u Slovačkoj će boraviti i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Svoju potporu hrvatskim nastojanjima za pristup EU Slovačka je istaknula i za posjeta hrvatske šefice diplomacije Bratislavi u veljači ove godine kada se sastala s potpredsjednikom slovačke vlade zaduženim za europske poslove Palom Csakyem.

Csaky je tom prigodom dao punu potporu otvaranju pregovora Hrvatske i EU sredinom ožujka.

Slovačka iskustva Hrvatskoj su dragocjena u njezinom približavanju euroatlantskim integracijama budući da je ona od prošle godine članica EU i NATO-a, a prema Svjetskoj banci Slovačka je od deset novih članica EU, zemlja s najviše stranih ulaganja.

Odluka o početku ili odgodi pregovora s Hrvatskom trebala bi biti konačno donesena sljedećeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙