FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader u Slovačkoj u petak

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Republike HrvatskeIvo Sanader boravit će u petak u službenom posjetu SlovačkojRepublici, priopćio je u ponedjeljak Ured za odnose s javnošćuhrvatske Vlade.
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader boravit će u petak u službenom posjetu Slovačkoj Republici, priopćio je u ponedjeljak Ured za odnose s javnošću hrvatske Vlade.

Tijekom posjeta Sanader će se sastati s Mikulašem Dzurindom, predsjednikom Vlade Slovačke Republike, Ivanom Gašparovičem, predsjednikom Slovačke Republike, i Pavolom Hrušovskim, predsjednikom Slovačkog parlamenta, stoji u priopćenju.

U posljednjih godinu dana intenzivirani su odnosi dviju zemalja, pa je tako slovački premijer boravio u službenom posjetu Hrvatskoj u rujnu 2004.

Slovačka je Hrvatskoj uzor i poticaj u približavanju euroatlantskim integracijama jer do druge polovine devedesetih nije bila izgledan kandidat, a danas je članica EU-a i NATO-a, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka u Zagrebu u rujnu s predsjednikom slovačke vlade.

"Nakon pobjede Mikulaša Dzurinde i njegove koalicije, Slovačka je uspjela sustići grupaciju zemalja koja je već bila poodmakla u pregovorima. To je i za Hrvatsku poticaj jer je Slovačka za kratko vrijeme uspjela ispregovarati sva poglavlja s EU-om", kazao je tada Sanader.

Slovačka, koja je u svibnju prošle godine postala članicom EU-a, a također je od ožujka prošle godine i članica NATO-a, redovito je u dosadašnjim susretima s hrvatskim dužnosnicima isticala potporu hrvatskim naporima za pristup euroatlantskim integracijama.

U kolovozu, za privatnog posjeta Hrvatskoj i sastanka s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič, Slovak hrvatskoga podrijetla, naglasio je spremnost svoje zemlje da pomogne Hrvatskoj na njezinu putu.

Korištenje slovačkih iskustava vezanih za legislativu u približavanju EU-u i NATO-u bit će dobrodošla pomoć Hrvatskoj, suglasili su se u lipnju u Zagrebu predsjednik Sabora Šeks i njegov tadašnji gost, slovački kolega po dužnosti Pavol Hrušovski.

U veljači ove godine u Bratislavi je boravila ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Tada joj je rečeno da Hrvatska može računati na punu potporu Slovačke u pogledu otvaranja pristupnih pregovora s EU te stručne i tehničke pomoći pri korištenju predpristupnih fondova EU-a.

Ministrica Grabar-Kitarović razgovarala je u ponedjeljak u Bratislavi s potpredsjednikom slovačke vlade, zaduženim za europske poslove Palom Csakyem o bilateralnim pitanjima i hrvatskom približavanju Europskoj uniji. Csaky je tom prigodom dao punu potporu otvaranju pregovora Hrvatske i EU sredinom ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙