FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pančić: HDZ nije učinio ništa da se spriječi tragedija u Petrinji

ZAGREB,30. ožujka(Hina) - SDP-ov zastupnik i bivši ministar braniteljaIvica Pančić prozvao je danas HDZ da od dolaska na vlast nije poduzeoništa na utvrđivanju posjeduju li branitelji oboljeli od PTSP-aoružje, te tako spriječi tragediju poput one nedavne u Petrinji.
ZAGREB,30. ožujka(Hina) - SDP-ov zastupnik i bivši ministar branitelja Ivica Pančić prozvao je danas HDZ da od dolaska na vlast nije poduzeo ništa na utvrđivanju posjeduju li branitelji oboljeli od PTSP-a oružje, te tako spriječi tragediju poput one nedavne u Petrinji.

"Ne samo da se nije učinilo ništa, nego je HDZ i one mjere koje smo mi (koalicijska vlast) poduzimali stavio izvan snage", izjavio je Pančić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Naglasio je da problem oboljelih od PTSP-a koji posjeduju oružani list i vozačku dozvolu nije od jučer, kako se, kaže, danas pogrešno tvrdi, već da je bivše ministarstvo hrvatskih branitelja taj problem lociralo 2003. i ponudilo rješenja.

Ministarstvo je, napominje Pančić, u ljeto 2003. od MUP-a dobilo podatke da od oko deset tisuća branitelja kojima je dijagnosticiran PTSP njih devet tisuća posjeduje vozačku dozvolu, a čak tri tisuće oružani list.

Stoga su, dodaje, u okviru ministarstva ustrojene nove liječničke komisije s nalogom da svakoga branitelja, kojemu utvrđuju invaliditet, upitaju posjeduje li vozačku dozvolu, a posebno ima li oružani list.

Pančić tvrdi da se na taj način moglo utvrditi da, ako branitelj posjeduje spomenute dozvole, iza njega treba stajati mišljenje psihijatra koji za tu osobu tvrdi da je potpuno zdrav, odnosno da nema uvjete za status ratnog invalida.

Utvrdi li se pak da nije zdrav, a ima oružani list ili vozačku dozvolu, liječnika komisija bila je dužna o tome izvijestiti MUP, dodao je.

Pančić napominje i da je s Ministarstvom zdravstva i MUP-om tada dogovoreno da se ide u osnivanje središnjeg povjerenstva koje bi onemogućilo do tada uobičajene pojave da jedno liječničko povjerenstvo branitelja proglasi zdravim, a drugo oboljelim.

"Umjesto da se taj model, koji nije savršen, dalje poboljšavalo, godinu i pol dana HDZ-ove vlasti nije se mrdnulo malim prstom da se nešto napravi, osim čuđenja nad tragedijom u Petrinji", ocijenio je.

Pančić je pozvao premijera Ivu Sanadera da, zbog propusta u radu, napravi kadrovske promjene u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koje je nazvao "okupljalištem ljudi koji su samo sposobni manipulirati hrvatskim braniteljima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙